Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

A jövő harckocsifegyverzete, ezúttal a Nexter szemével

2021. április 14. - Levente B.

A harckocsik fegyverzetében szerzett szakértelemre támaszkodva, a Leclerc automata töltő berendezésével szemléltetve és annak lőszer hatékonyságával, a Nexter (KNDS group) egy új fő fegyver tervét mutatja be a közepes harckocsik számára, mely arra lett tervezve, hogy megbirkózzon a jövő nehéz páncélozott fenyegetéseivel szemben. Ahogy korábban a Rheinmetall 130 mm-es harckocsi ágyújáról, most a francia Nexter Systems 140 mm-es fegyverének sajtó közleményét lehet olvasni.

ascalon.jpg

2040-2050 között valószínűleg egy magas intenzitású konfliktussal kell szembenézni. A szárazföldi erőknek a taktikai fölény érdekében, korszerű eszközökkel kell felszerelniük önmagukat, a legénység legmagasabb szintű védelmének elérése, valamint az ellenfél semlegesítésének képességével. Már az elején megnyerni a csatát számos és védett fenyegetéssel szemben, arra van szükség, hogy gyorsabb és erősebb pusztító erővel rendelkezzünk az első lövésnél, mindeközben csökkentve a logisztikai és ergonómiai korlátokat.

A következő generációs nagy kaliberű fegyvereknek garantálniuk kell a fegyveres erőknek a taktikai fölényt nemcsak holnap (2035) hanem az utána következő évtizedekben is. Hogy elérhető legyen ez az ambiciózus célkitűzés, a Nexter egy újító elképzelésen dolgozik melyben megvan a lehetőség a fejlődésre és megfeleljen annak a teljesítménynek, melyet a jelenlegi technológiák már nem adnak meg. Kihasználva a 120 mm-es sima csövű ágyúval szerzett tapasztalatot a Leclerc harckocsiban, valamint alapos ismerettel rendelkezve a teleszkópos lőszerrel (ahol a páncéltörő lövedék teljesen a hüvelybe van süllyesztve, így jóval kisebb a szerelt lőszer teljes hosszúsága) és a 140 mm-es kaliberen elért eredmények tudatával, a Nexter ajánlata az ASCLON ("Autoloaded and SCALable Outperforming guN") koncepció, mely úgy lett tervezve, hogy megbirkózzon a legutóbbi generációnyi nehéz páncélzattal, miközben előretekint a következő fél évszázad veszélyeire.

Olyan technikai megoldásokat alapul véve melyek 2025-re érnek be, az ASCALON lehetőséget ad a nyílt architektúra tervezésre, amely a francia-német MGCS program (Main Ground Combat System más néven European Main Battle Tank) keretében megvalósuló együttműködési fejlesztés alapja. Ez a koncepció megalapozza a jövőbeli európai harckocsi fegyver és lőszer szabványt, támaszkodva a korábbi tapasztalatokra, mint például a 140 mm-es FTMA ágyú program.

Köszönhetően az úttörő tulajdonságainak az ASCALON-t a következők határozzák meg:
- Széles választékú véghatások: a nagy kaliber bővíti a lőszer választékot az optimális végeredményhez a célon, a páratlan hosszúságnak köszönhetően. Megadja egyben a lehetőséget az intelligens lőszerek használatához a látóhatáron túlra (BLOS/NLOS - Beyond Line of Sight/Non-Line of Sight), melyek új lehetőséggel szolgálnak, miközben csökkentik a harckocsi sebezhetőségét.
- Kompakt lőszer: 130 cm-es maximum hosszúságával, az ASCALON teleszkópos lőszere sokkal tömörebb lesz mint egy hasonló kaliberű lőszer. Tárolható és integrálható lesz egy automata töltő berendezéssel felszerelt toronyban, mely technológiát a Nexter elsajátított és bizonyított több éven át a Leclerc harckocsin.
- Megnövelt tűzerő: az optimalizált kamra kivételes működési teljesítményt nyújt, a kinetikus lőszerekhez közel 10 megajoule energiaszinttel, miközben a jelenlegi kaliberek belső nyomásszintje alatt marad. Ez a kiaknázatlan potenciál lehetővé teszi a fegyver számára, hogy 13 megajoules teljesítményosztályra fejlődjön, amely képes lesz bármilyen fenyegetés kezelésére a következő 50 évben.
- Ellenőrzőt robbanó hatás: az újszerű csőszájfék, a beállított külső nyomástérrel és az optimalizált lövési impulzussal erősen limitálja a robbanási effektjét a lövésnek. Az ASCALON így lehetővé teszi a gyalogság jelenlétét a harckocsi közelében a közös bevetések során, különösen városi körülmények között.
- Kivételes integrációs képesség: köszönhetően egy kontrollált erőhatásnak, az ASCALON-nak egy olyan hátrasikló és helyretoló szerkezete van, mely kompatibilis az 50 tonna alatti mobil és gyors platformokkal, megtartva közben a jármű elrendezési képességeit.

Támaszkodva a Nexter nagy tapasztalatán a harckocsi ágyúk területén és teleszkopikus lőszereken, kiegyensúlyozott ipari együttműködést elősegítő architektúrát kínál, így az ASCALON elgondolás rendelkezik mind azzal, hogy az alap ágyúja legyen a jövő nehéz harckocsijának. Dedikált lőszere az egyetlen technológiai és taktikai fölény a következő évtizedekben. Az ASCALON egy úttörő fegyver, az úttörő szárazföldi harci rendszereknek.

Fotó és információk a Nexter Systems sajtóanyagából.

süti beállítások módosítása