Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Határőr emléktábla - Apátistvánfalva

2019. szeptember 17. - Levente B.

Néhány napja ez a fotó amit 2014-ben készítettem az apátistvánfalvi Határőr emlékhelynél, beszéd téma lett. Pontosabban mondva felvetette valaki, hogy az itt látható nevek közül jó páran a 30 éves kort se élték meg, és került erre a táblára a nevük. 

Magamat kíváncsivá téve elkezdtem az internetet keresni és nem hittem volna, hogy - egy kivételével - mindegyik névről találok majd információt a halálukkal kapcsolatban. Éppen ezért most alant megosztom amit találtam:

f350850085.jpg

A táblán látható sorrendben: 

Puskás Imre: 1949. május 17-én írta meg a Szabad Nép nevű újság, hogy Puskás Imre határőrt lelőtték. 

A Magyar Távirati Iroda jelenti:
A magyar-jugoszláv határon újabb felháborító merénylet történt. A jugoszláv határőrök ismét meggyilkoltak egy magyar honvédet.  Május 14-én délelőtt a jugoszláv határtól 600 méterre mélyen bent magyar területen az országúton haladó magyar járőrre a jugoszláv határőrök több sorozatban lövéseket adtak te. Ugyanaznap délelőtt ugyancsak magyar területen 120 méterre a jugoszláv határtól egy magyar járőr ismeretlen polgári ruhás egyént akart igazoltatni. A jugoszláv határőrök ekkor erős tüzelésbe kezdtek. A sűrű lövések miatt a magyar járőr kénytelen volt visszavonulni és fedezéket keresni. Azonban a több sorozatban leadott többszáz lövés közül a magyar járőr egyik tagját, Puskás Imre honvédet többszöri halálos találat érte.
A magyar külügyminisztérium jegyzékében mélységes felháborodását fejezte ki efelett az orvul elkövetett gyilkosság felett. Dunántúli Napló, 1949-05-17 / 113. szám

Nagy András: Nagy András határőr 1951-ben határsértőkkel került tűzharcba és kapott halálos sebet. 

Gőz Imre: 1953. augusztus 17-én újabb határincidens történt a magyar és jugoszláv fél között. Először a rédicsi őrs egyik járőrére, majd Gőz Imre határőrre is rálőttek, ő a tótszerdahelyi őrs állományához tartozott. 

Szivák István: 1957. augusztus 16-án magasfigyelői szolgálatra osztották be Somogy megyében. Aznap egy hirtelen feltámadt szélviharban a torony ledőlt, Szivák István pedig később belehalt sérüléseibe. 

Kutasi Imre: Róla nincsen információ. A Somogyi Néplap, 1978-03-25 / 72. számának 4-ik oldalán csupán a neve van említve 1959-es halálozási dátummal. A fenti fotón látható táblán viszont 1962 olvasható. 

Győrfi Zoltán és Berkó Péter: mind a ketten szolgálat közben haltak meg, 1967. május 30-án villámcsapás sújtotta a két határőrt. 

Fotó: tornyiszentmiklos.gportal.hu

1263047238_20.jpg

Ma Lovásziban egy emlékmű található a nevükkel. Az emlékmű a kútfeji őrsön volt 1977-ig amikor is az őrs megszűnt. Onnan Dedeskecskésre került át, majd annak megszűnésével is került át ide 2009-ben:

img_4524.JPG

img_4525.JPG

img_4526.JPG

img_4527.JPG

Éliás András és Seres Károly: Az elhíresült Gyékényesi lövöldözés áldozatai voltak. 

1975 Február 22-én 19.26 órakor a Gyékényes—Nagykanizsa vonalon közlekedő személyvonaton polgári ruhában utazó, ideggyógykezelés alatt álló és egészségügyi szabadságon lévő Horváth Géza honvéd-őrmester — a gyékényesi vasútállomáson — a vonat ablakából pisztolyból több lövést adott le. Az állomás peronján tartózkodó Varga Rudolf MÁV alkalmazott életét vesztette, Deme Lukácsné tsz-tag súlyosan megsebesült. Ezt követően Horváth Géza a vonaton szolgálatot teljesítő és lefegyverzésére siető határőrökre szintén több lövést adott le. Éliás András határőr kórházba szállítás közben meghalt, Seres Károly határőr életveszélyesen, Árki Emil határőr könnyebben megsebesült. A katonai ügyészség Horváth Gézát letartóztatta. - Dunántúli napló, 1975-02-25 / 55. szám

A fenti ügy nem csak ennyi mondatból áll, érdemes utána olvasni a teljes történetnek, hogy átfogó képet kapjunk. 

Csere János és Gruber József:  1977-ben Letenye környéki járőrözés közben, villámcsapás érte őket, aminek következtében életüket vesztették. 

Horváth Ferenc: 1979-ben a muraszemenyei őrs határőreként, lovával együtt a Mura áradása magával ragadta.  

süti beállítások módosítása