Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Magyarországon tesztelt az Airbus Helicopters - 2023.04

2023. május 06. - Levente B.

2018 decemberében, 16 darab H225M (EC725 Caracal) típusú, közepes taktikai katonai szállító helikoptert rendeltek a Magyar Honvédség forgószárnyas alakulatának a részére, Szolnokra. 

Két alváltozat kerül hamarosan rendszerbe. Az egyik a TTH (Tactical Transport Helicopter) általános szállító feladatú verzió, a másik pedig a SOF (Special Operations Forces), vagyis a különleges erők kiszolgálását fogja végrehajtani. Előbbiből tíz darab, utóbbiból összesen hat darab érkezik majd. Az elérhető információ szerint, a SOF-os gépek lesznek minden bizonnyal a HForce fegyver rendszerrel felszerelve majd. 

Az egyik jövőbeni magyar gép, már antracit szürke színben márciusban, Franciaországban. Romain Boghossian fotója:

ftdpkmixsau4ave.jpg

Mivel Magyarország az első nemzet, mely ezt a típust a HForce rendszerrel vásárolta meg, ezért a gyárnak egy tesztelési sorozatot kellett végrehajtania. A HForce, a kisebbik testvéren, az Airbus H145M-en már integrálva lett a közelmúltban, a 70 mm-es rakéták és a 20 mm-es gépágyú működése így ismert volt korábbról. 

Az Airbus úgy döntött, hogy a 2017-es és a 2018-as H145M, HForce teszt repülések után, 2023-ban is Magyarországra jön egy új típussal, a működőképességet igazoló lövészet lefolytatására. A gép a bakonyi lő és gyakorlótéren tartózkodott majd 4 héten keresztül. A kezdeti, szakmai szavakkal élve famflight (ismerkedő repülés) teljesítése után, a géppel megkezdték az éles lövészeteket. 

Egy úgynevezett száraz, tehát éles indítást nem végrehajtó repülése, a típusnak:

 70 mm-es lézer irányítású rakéták indítása. A cél megjelöléséhez, a Wescam MX-15 szenzortornyot és a THALES Scorpion sisakcélzót használtak. A videóban összesen 3 db rakéta indítás történik:

A gép, a tesztelési kampány után visszatért Franciaországba, hogy kiértékeljék a lövészeten összegyűjtött adatokat és hogy megkapja a végleges, magyar gúnyáját. Az első H225M típus, idén nyáron, feltehetően júliusban fog érkezni. Az év végéig összesen 6 db gép érkezhet Szolnokra. 

A francia 4. Különleges Erők Helikopterezredének, 3. Különleges Műveleti Századának, EC725 típusú gépe, a 2013-as, lengyelországi, Radom repülőnapon, egy különleges erők bemutató keretében. Hamarosan hazai környezetben, magyar felségjelű gépeket lesz lehetőség fotózni:

_mg_0743.jpg

_mg_0754.jpg

_mg_0766.jpg

Az első magyar H225M érkezését, idén júliusra tervezik.

süti beállítások módosítása