Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Hadihajó spotting, több mint 110 év távlatából

2021. január 24. - Levente B.

A Home Office rá tudja venni az embert a monoton környezetből való kilábalásból, hogy például hamarabb adja a fejét egy rendrakásra, és akár egy már sokszor halasztott szekrény rendezésre is sort kerít. Ilyenkor ha régi családi fotók kerülnek elő, a munka lelassulhat, alaposabban megnézve egy-egy régi fényképet, főleg ha a helyszín azonosítása utólag könnyen megtörténhet. Éppen egy ilyen történt velem pár napja, amikor is egy nagyon különleges fotó került a kezembe. 

Az alábbi fénykép a régi családi fotók között volt, melyet eddig még nem láttam. Tudtam, hogy többet akarok tudni róla, mint azt, hogy 5 hadihajót látni rajta:

img_20210113_0001.jpg

Kíváncsivá téve önmagamat, neki kezdtem hát a "kutatásnak". Eltökéltem, hogy márpedig megpróbálom kideríteni, hol és milyen hajók lehetnek a fotón, segítségül hívva a szociális médiák gyors kommunikációs lehetőségeit. Az első próbálkozás nem sok segítséget adott. Sokan a montenegrói kotor-i öblöt adták meg helyszínnek, de a hegyek és az öböl mérete nem tudott egyezni sehogy se a fotón látottakkal. 

Tovább menve, egy a Császári és Királyi Haditengerészet (németül kaiserliche und königliche Kriegsmarine vagy k. u. k. Kriegsmarine) témával foglalkozó csoporttal próbálkoztam. 

Kotor merült fel ismét csalódásomra, ám hamar jött egy alternatíva, a Dubrovnik városa melletti Gruž (olaszul Gravosa - Santa Croce). Kis kereséssel bizony meggyőzően lehetett azt állítani, hogy ez bizony az utóbbi. 

A Street View fotójával összemontírozva. Bár a fekete-fehér fotó az úttól feljebb a Babin Kuk erődítésből készült:

terkep-10.jpg

Nagyon úgy tűnik a helyszín pipa. Lássuk a hajó típusokat. Az elsőt a legegyszerűbb lesz azonosítani, révén a legközelebb volt a fénykép elkészültének pillanatában. Két kémény, két árbóc ez lecsökkenti a lehetőségeket, éppen ezért kis keresés után könnyű volt beazonosítani. A hajó a Radetzky csatahajóosztály lesz. 

A Radetzky csatahajóosztály típusnak a látvány rajza és a kinagyított fotón a kérdéses hajó:

 

radetsky.jpg

Egy idő után nem haladva a témával, hazai környezetben próbáltam segítséget kérni. Az internetes keresgélés során eljutottam a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesülethez. Ő náluk próbáltam érdeklődni további információkért. 

Kis vártatva Dr. Balogh Tamás az egyesület elnöke válaszolt a kérdéseimre. Ő is megerősítette a korábbiakat, hogy a képen az osztrák-magyar cs. és kir. Haditengerészet 2 db Radetzky-csatahajója látható az előtérben. 

A másik három hajót az Erzherzog-osztályként azonosította. Mint írta válaszában a kép készítésének dátumával kapcsolatban (a hajók szolgálatba állításának időpontjára figyelemmel) valamikor 1910-13 között kerülhetett sor. Dr. Balogh Tamás szerint, a hadihajók a felvételen a partvédelmi doktrínához igazodó olívzöld, más néven "Montecuccolin" rejtőszínt viselik, amely 1913 decemberéig volt használatban. Ezután felváltotta a nyílt tengeri világos szürkéskék felfestés amit "Hausblau"-nak hívtak. Felmerült bennem, mégis honnan lehet tudni egy fekete-fehér fotóról, hogy a hajók milyen színűek? De a válasz egyszerű mint az egyszer egy, ilyenkor a fényképen látható növényzet árnyalatai tudnak segíteni, és az alapján lehet következtetni a hajók festésére. 

Mivel a Radetzky-k közül csak 2 van a képen, nem jelenti azt, mint ahogy az elnök úr írta, hogy a harmadik hajó ne épült volna fel a kép készítésének időpontjában, az utolsó hajó az osztályból az SMS Zrínyi 1911 november 22-én állt szolgálatba. Mint megtudom az azonos hajóosztályokból képzett dívíziók rendszerint - de nem mindig - együtt mozogtak. 

Ez alapján 1911-1913 között minden év szóba jöhet.

A fotón látható távolabbi hajók összehasonlítása az Erzherzog-csatahajóosztállyal:

sms_sankt_georg.jpg

Dr. Balogh Tamás további érdekességekkel szolgált. 

Mint írta, az egyesület tulajdonában lévő adatok alapján, a flotta éves tevékenységéről készült jelentésekben nem talált egyetlen olyan időpontot sem, amiben a két hajóosztály minden hajója (de a 6 hajóból legalább 5 - mint a képen) együtt, egy helyen, egy időben tartózkodott volna. Ez azonban a jelentések hiányosságaira is visszavezethető. Ezek ugyanis nem egy hajónapló részletességével tárgyalták az eseményeket, hanem a parlamenti képviselők számára készült összefoglalókból lettek összeírva.

Végső konklúzióként írta, hogy szerinte a fénykép az 1911.08.22-25. közötti Zára (ma: Zadar) melletti, Ferenc Ferdinánd főherceg részvételével megtartott hadgyakorlat idejében készülhetett, amelyen a flotta, a szárazföldi csapatok, a partraszállást és a kölcsönös művelettámogatást gyakorolták. Ebben a műveletben ugyanis mindkét hajóosztály érintett volt.

És ezzel úgy tűnik be is zárult a kör. 

Összegezve hát, a fotón az osztrák-magyar cs. és kir. Haditengerészet 2 db RADETZKY- és 3 db ERZHERZOG-osztályú csatahajója látható, 1911. augusztus-szeptemberi időszakban a horvátországi Gruž melletti öbölben. 

FRISSÍTÉS: 2021 MÁRCIUS

A PESTI NAPLÓ 1911 augusztus 24-ei írásában részletesen írt a hadgyakorlatról. Az alábbi részben idézve a lapot, illetve utólag kiemelve azokat a hajó típusokat amelyek minden bizonnyal a családi tulajdonban lévő fotón láthatóak, egyeztetve a megadott hajóosztály típusokkal. Úgy érzem ez a régi lapszám végül megerősíti a hajók neveit a fényképen. 

A dalmáciai kombinált szárazföldi és vízi hadgyakorlatok, melyek Ferenc Ferdinánd főherceg megérkezése óta megkezdődtek, a cs. és kir. hajóhadat illető részökben a következő ordre de bataille mellett fognak lefolyni:
Főparancsnokság gróf Montecuccolli tengernagy tengerészeti főparancsnok a „Lacroma“ cs. és kir. yachton.

Támadó fél; Haus Antal altengernagy. I. nehéz osztály:
„Erzherzog Franz Ferdinand“,
„Radetzky“ és
„Babenberg“ I. osztályú sorhajók.

II. nehéz osztály: gróf Lanjus-Wellenburg Károly altengernagy:
„Erzherzog Karl“,
„Erzherzog Friedrich“,
„Erzherzog Ferdinand Max“,
„Seehund“,
„Delphin“.

Védekező fél: lovag Chmelarz ellentengernagy:
„Sankt Georg“,
„Kaiser Karl VI.“,
„Kaiserin Elisabeth“
„Maria Theresia“,
„Zenta“,
„Szigetvár“,
„Admiral Spaun“.
„Gaea“, kilenc torpedóromboló és az összes hajórai-torpedó csolnakok, továbbá a parti-torpedó állomások hajói.

A védelmi fél nyolc nehéz egységgel és húsz csolnakkal gyakorlatozik, a támadó fél tiz nehéz egységével és 3000 főnyi csapatával szemben.

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Zárás képen néhány családi fotó, ami minden bizonnyal ugyanezen időszakban készülhetett. 

A Stari most vagyis az "Öreg-híd". A hidat 1993-ban a horvátok megsemmisítették. Végül nagy részben magyar segítséggel sikerült újjáépíteni: 

img_20210115_0002.jpg

A mostar-i Koskin-Mehmed Pasha mecset:

img_20210115_0003.jpg

Ez is minden bizonnyal Mostar lesz:

img_20210115_0004.jpg

Egy csodás tengerpart. Tán az Adriai-tenger?

img_20210115_0005.jpg

Félreismerhetetlen dalmáciai város látkép. A háttérben a Dubrovnik Katedrális tornya látható. A fotón pedig a Stara luka vagyis az Ó-kikötő van:

img_20210115_0001.jpg

süti beállítások módosítása