Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Malmedy mészárlás

2020. december 26. - Levente B.

A Malmedy mészárlás a magyar emberek többségének talán A Halál 50 Órája című filmből lehet ismert. A filmben van egy jelenet, amikor is amerikai fegyvertelen hadifoglyokat mészárolnak le az előrenyomuló német erők. A filmet ugyan a mai napig többen kritizálják, hogy túlságosan fiktív, anno a premier után nem sokkal, Eisenhower aki az ardenneki offenzíva idején a Szövetséges Expedíciós Erők Főparancsnoka volt, a sajtó előtt vádolta meg a filmet  történelmi pontatlansággal. 

A fenti vádak ellenére, a filmben látott mészárlás valóban megtörtént.  

_mg_5604.jpg

_mg_5608.jpg

Lehetne itt most igen komoly történelmi áttekintést végig vinni, de kis kereséssel nagyon sok mindent lehet találni az eseménnyel kapcsolatban. 

Annyit mégis röviden. 1944. december 17-én dél és 1 óra között az amerikaiak egy nagyjából 30 járműből álló konvoja, három kilométerre Malmedy-től dél-keletre egy kereszteződésbe ért. A katonák többsége a 285. Tábori Tüzérségi Megfigyelő Zászlóalj, B Ütegéhez tartoztak. Feladatuk az volt, hogy csatlakozzanak a 7. Páncélos Hadosztályhoz. 

A "Peiper Harccsoport" (Kampfgruppe Peiper), mely az 1. SS Páncélos Hadosztály részeként vett részt a harcban, ennek az előőrse vette észre a konvojt, majd tűzet nyitott az első és utolsó járműre, ezzel csapdába ejtve a többit. Az amerikaiak nem rendelkeztek nehéz tüzérséggel ezért a tűzpárbaj igen rövid ideig tartott. 

A hátrahagyott német katonák, a tanúk szerint nagyjából 120 amerikai foglyot tereltek össze egy mezőn. Köztük voltak olyanok is akiket a nap folyamán máshol fogtak el. Egyszer csak a németek a semmiből tűzet nyitottak, többeknek sikerült elmenekülni, ám volt akit utolértek. Azonban 43 katonának sikerült eljutnia az amerikai vonalakhoz. 

A helyszínt 1945. január 14-én érték el az amerikai csapatok és a következő hetekben 84 holtestet találtak. Belgiumban nem ez volt az egyetlen amikor is a német csapatok háborús bűntettet hajtottak végre hadifoglyok és belga civilek ellen, de ez a legismertebb a történelem ezen időszakából. 

Baugnez les Malmedy faluban annál a kereszteződésnél ahol 1944-ben a németek elfogták az amerikaiakat, egy emlékhelyet emeltek ahol mind a 84 katona neve olvasható. 

_mg_5606.jpg

_mg_5607.jpg

_mg_5609.jpg

Alexander Lengyel, Jr. 1916. szeptember 12-én született Ohióban. A 285. Tábori Tüzérségi Megfigyelő Zászlóalj, B Ütegébe volt beosztva, Ötöd osztályú technikusként a Második Világháborúban. 1944. december 17-én ölték meg, 28 éves volt. A Henri-Chapelle Amerikai Temetőben van eltemetve, Belgiumban:

_mg_5610.jpg

_mg_5611.jpg

William T. McGovern, 1905. január 24-én született. A 285. Tábori Tüzérségi Megfigyelő Zászlóalj, parancsnoki ütegéhez volt beosztva, törzsőrmester rangban a Második Világháborúban. A Pittsburgh-i Kálvária Temetőben van eltemetve. 1944. december 17-én ölték meg, 39 éves volt:

_mg_5612.jpg

"Az Egyesült Államok Hadseregének katonái emlékére,
akik mialatt hadifoglyok voltak náci csapatok lemészároltak, 1944. december 17-én.

Mi itt magasan elhatároztuk, hogy ezen holtak nem haltak meg hiába. - A. Lincoln"

_mg_5613.jpg

_mg_5614.jpg

"17-12-44
U.S.A - Belgium
A tengerentúli hadifoglyok részére, akik felszabadították a keleti-körzeteket.
És akik áldozatul estek a náci kegyetlenségnek." 

_mg_5615.jpg

Fotók: Saját

süti beállítások módosítása