Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

„És mi mégis repülünk“ című időszaki kiállítás nyílik Király Sándor hagyatékából

2023. július 20. - Levente B.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum részére folyamatosan érkeznek hagyatékok, amelyek feldolgozásuk után a múzeum kutatószobájában foglalják el helyüket.

thumbnail_idoszakos_kiallitas_plakat.jpg

Király Sándor, Szolnok városához ezerszállal kötődött. Szülőföldje volt, iskoláit is itt végezte, majd a felnőtt éveit is itt töltötte.

Tizennégy éves korában emelkedett repülőgépen először Szolnok kék egére. Ettől a naptól a repülés lett élete nagy szerelme. A szolnoki sportrepülőtér vált a második otthonává. Tagja volt az 1946. november 14-én megalakult Szolnok Megyei Repülő Egyesületnek. Tevékenyen vett részt a város közéletében. Rendszeresen publikált Szolnok repüléstörténetéről. Szívügye volt a helyi repülés népszerűsítése.

1992 novemberében a Magyar Veterán Repülők Egyesület szolnoki szervezetének elnökévé választották. Elnöki tisztségét 1996 teléig látta el, romló egészségügyi állapotára való hivatkozással lemondott. Évtizedeken keresztül gyűjtötte, ápolta a repülőtér, az ott élő cimborák, pilóták emlékét, megőrizve azt, a repülés szerelmeseinek.

1986-ban megjelent az „Ötven év a Tisza fölött” című repüléstörténeti írása, melyben régi öregek emlékét adja tovább a jövő generációjának és öregbíti a város repüléstörténetét.
Nagy tervei voltak. Még két repüléstörténeti könyv megírásába kezdett: „A szolnoki sportrepülés története 1935-1975” valamint „Magyar sasok Európa kék egén 1890-1945”. Betegsége miatt ezek nem kerültek befejezésre.

2003. július 22-én csatlakozott az égi kötelékhez. Halálának 20. évfordulójának emlékére készült az időszaki kiállítás, amely szeptember 30-ig tekinthető meg a RepTárban. Kívánsága szerint az általa évtizedek alatt összegyűjtött emlékeket Ignácz Dávid és Ignácz Kristóf ajánlotta fel a RepTár részére.

süti beállítások módosítása