Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Medvedjek katonai emlékhely - Szlovénia

2023. június 14. - Levente B.

1991 június 28-án, a mai Szlovénia területén, Medvedjek község közelében, a Szlovén területvédelmi Erők, a Jugoszláv Hadsereg egy katonai konvoját állították meg, nagyjából 40 km-re a fővárostól Ljubljanától.  

img_3855.jpg

1991. június 25-én a Szlovén Köztársaság kikiáltotta függetlenségét. 1991. június 27-én reggel a Jugoszláv Néphadsereg páncélozott járművei Karlovac irányából benyomultak a Szlovén Köztársaság területére. A konvojt először Poganciban állították meg Novo mesto külvárosában. A helyiekkel való kezdeti szóbeli egyeztetések után a járművek továbbhaladtak és eljutottak a Medvedjek-i útlezáráshoz.

A menetoszlop itt ismét megállásra kényszerült, ahol rögtön tárgyalások kezdődtek a két fél között. Az estébe tartó kommunikációt, egészen másnap reggelig folytatták, de sikertelenül végződtek. 1991. június 28-án fegyveres konfliktus tört ki a Szlovén Köztársaság és a Jugoszláv Néphadsereg egységei között, mely során mindkét fél emberáldozatokat szenvedett. A konfliktus után a tárgyalások politikai szinten folytatódtak, a páncélozott járművekből és személyzetből álló konvojt 1991. július 1-ig kísérték figyelemmel, ekkor hagyták visszavonulni. A konvojt a Krakovski gozd erdőbe (a horvát határ közelében) terelték, ahol újabb útzár és fegyveres ellenállás várta. 1991. július 2-án a jugoszláv katonák, Horvátország irányába indultak, hátrahagyva a járműveiket. 

img_3857.jpg

A Poganci melletti barikádon kialakult nehéz katonai helyzet miatt a szlovén parancsnokok Medvedjek mellett is blokádot terveztek, hogy megállítsák az ellenséges konvojt. Medvedjek egy enyhe lejtőn található az M–1-es úton, Veliki Gaber falu közelében, Trebnje és Ivančna Gorica között. Ez volt akkor az utolsó barikád Dolenjska tartomány területén Ljubljana előtt.

A szlovén területvédelmi erők (TO) egységei két busszal érkeztek Medvedjek-re hajnali fél háromkor. A parancs az volt, hogy állítsák meg a jugoszláv konvojt, de a TO tagjainak meg volt tiltva, hogy fegyveres összetűzést kezdeményezzenek. A barikád felállítását két okból tervezték ide: a terepviszonyok alapján jó helynek bizonyult, illetve azért, mert a Novo mestotól való távolság miatt volt idő annak felállítására. A Poganci eset ugyanis megmutatta, hogy egy sietve felhúzott barikádot rendkívül nehéz megvédeni. A jugoszláv oszlop 1991. június 27-én 15 óra 45 perckor érte el Medvedjek-et. 

A konvojnak itt meg kellett állnia, hiszen a felüljárók mentén már teherautókból barikádot emeltek. A barikád felállítását a Trebnje és a Novo mesto katonai rendészek hajtották végre, az M–1-es autóút, rendőr járőreivel. A Közúti Vállalat munkásainak segítségével, a közeli felüljárót és a felüljáró mögötti területet Ljubljana felé aláaknázták. 

Az úgynevezett alsó barikádot, a jelenlegi emlékmű közelében emelték, teherautókból és járművekből. A barikád ljubljanai oldalán maradt civilek többségét a rendőrség Ljubljanába menekítette. Néhány tucat kamion sofőr Medvedjek-en maradt, akik nem akarták elhagyni a járműveiket. Az első napon a TO 378 fős tagja tartózkodott a barikádon, illetve a Trebnjei Rendőrkapitányság rendőrei és bűnügyi nyomozói is jelen voltak. Utóbbiak irányították a forgalmat, védték az elaknásított területet és a katonai oszlop mögött biztosították a város védelmét. Emellett megfigyelték az oszlopot, és dokumentálták az eseményeket. Segítettek a TO egységeknek a kapcsolatok létrehozásában és az információk továbbításában.

A megállított jugoszláv katonai konvoj (forrás: Szlovén Hadtörténeti Intézet):

medvedjek_del-vojaske-kolone.jpg

A TO és a jugoszláv erők tagjai közötti három sikertelen tárgyalás után, 17 óra 4 perckor utasítás érkezett a jugoszláv katonai oszlop megtámadására, de erre a bizonytalanság és az információhiánya miatt nem került sor. A barikádnál tartózkodó TO egységek parancsnokságának felállítása után, valamint a jugoszláv oszlop fenyegető mozgása miatt a szlovén parancsnokok úgy döntöttek, hogy másnapig figyelemmel kísérik a katonai oszlopot.

Eközben a jugoszláv parancsnokok állandó kapcsolatban voltak a  feletteseikkel, és SA 341 Gazelle valamint Mi–8-as katonai helikopterek egész nap repültek a terület felett. Az esti órákban állítólag két IJ-22 Orao repülőgép fényképezte a területet, mely azt feltételezte, hogy másnap támadásra készülhetnek. 

Ilyen BOV-3-as (BOV=Borbeno oklopno vozilo - Páncélozott harcjármű) járművek alkották a konvoj egy részét. A fegyverzete három darab Zastava M55, 20 mm-es gépágyú. Elsősorban csapat légvédelemre tervezték, de sokat használták földi célok ellen is:

_mg_4268.jpg

Másnap további erősítés érkezett, így június 28-án a szlovén területvédelmi erők 504 tagja volt a helyszínen. Újabb sikertelen tárgyalások után reggel 9 óra 50 percre támadást terveztek a katonai oszlop ellen. Medvedjek község házainál védőállásokat alakítottak ki, és az első két páncélosra négy darab Armbrust (magyarul: Számszeríj) rövid hatótávolságú nem irányított páncéltörő fegyverrel tűzet nyitottak de azok célt tévesztettek. Emellett az alsó barikádon is tűzet nyitottak egy-egy Armbrust-al, amik szintén nem okoztak nagyobb kárt. A támadásra válaszul a jugoszlávok 20 mm-es gépágyúkkal nyitottak tűzet. A 20-25 perces kölcsönös tűzváltás során, a szlovén erőknek hat sérültje, a jugoszlávoknak pedig egy halottja és két sebesültje volt. 

Rövid szünet után a jugoszláv légierő felderítő gépei ismét megjelentek a terület felett, ezzel egy időben a 2. Szlovén Területvédelmi Parancsnokság, a milícia tagjaitól úgy értesült, hogy légitámadás van készülőben a szlovén védők ellen. 10:47-kor Medvedjek környékét két pár repülőgép támadta meg. J-21 Jastreb, J-22 Orao és a MiG-21 típusú repülőgépek folyamatosan részt vettek a Medvedjek körüli összecsapásokban.

J-22 Orao típus még ma is rendszerben van a Szerb Légierőnél:

_mg_2344.jpg

Két gép Ljubljana irányából gápágyúval és nem irányított rakétákkal támadta meg a közeli Kotar-farmot, a lejtő hágóját és az M–1-es út jobb oldalát. Egy második géppár, az M–1-es út jobb oldalán található állásokra nyitott tűzet. A Medvedjek-et védő szlovén egységek nem rendelkeztek légvédelmi fegyverekkel, így a légicsapások előtt a visszavonulás volt az egyetlen lehetőség. 11.30-kor újabb támadás érte a területet. A harmadik légitámadás 14 óra 56 perckor történt, de ekkor már nem voltak nagyobb szlovén erők a helyszínen. A légicsapásokban hét civil, a barikádnál felállított járműveik mellett tartózkodó teherautó sofőrök, valamint Anton Kotar, a barikád melletti lebombázott és ágyúzott tanya tulajdonosa vesztette életét. Franc Uršič, szlovén katona július 4-én belehalt a sérüléseibe. A Novo mesto-i laktanya, 2012-ben az ő emlékére lett elnevezve. 

A helyszínen először 1993-ban emeltek egy emlékművet. 2006-ban egy nagyobb átalakítás során, az emlékhely a jelenlegi állapotát kapta meg és nevezték el a Medvedjek-i Szabadságharc Emlékparknak. 2011-ben került a BOV-3-as jármű a park helyére. 

img_3858.jpg

img_3860.jpg

img_3862.jpg

Fotók a szerző alkotásai, kivéve ahol jelölve van.

süti beállítások módosítása