Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Szlovák kérés, cseh segítség

2022. július 09. - Levente B.

A Cseh Légierő (Vzdušné síly) JAS-39 típusú gépeivel védheti majd a szlovák légteret szeptember 1-től. Szlovákiát a nyugati szomszédja, több mint 1 éven át segítheti, amíg megérkeznek a legújabb amerikai fejlesztésű F-16-os több funkciós gépek, amelyeket 2018 decemberében rendelt meg északi szomszédunk. Az első F-16-os gépek érkezése 2024 első felében várható, majd 1 éves késéssel a tervezethez képest. 

Szlovák MiG-29-es gép éles fegyverzettel száll fel:

_35b8520.jpg

A Cseh Kormány teljesíti Szlovákia ideiglenes segítségnyújtási kérelmét a szlovák légtér védelmében, erősítette meg a hírt Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke, a Otázky Václava Moravce cseh televíziós programban. A program vendége volt Eduard Heger, szlovák miniszterelnök. Korábban, még Júniusban kért segítséget, Jaroslav Naď Szlovákia honvédelmi minisztere, cseh szomszédjától. 

"Kétségtelen, hogy eleget teszünk a dolognak. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak a védelmi együttműködés, hanem a kölcsönös bizalom szép példája is” – mondta a cseh miniszterelnök. "Nem látok semmi problémát, minden bizonnyal jóvá fogjuk hagyni és kisegíteni Szlovákiát." Hozzátette, hogy mind technikailag, mind képesség szempontjából is képes a Cseh Légierő véghez vinni a feladatot. 

Még áprilisban jött az a hír, hogy Lengyelország védheti Szlovákia égboltját. Mariusz Blaszczak, lengyel honvédelmi miniszter akkor megerősítette azt a szándékot, hogy országa képes ellátni ezt a feladatot. 

A hírek szerint, a szlovák fél azt tervezi, hogy a leállított öreg orosz gépeket a szomszédos Ukrajnának adja át. Szlovákia korábban, saját Sz-300-as nagy hatómagasságú légvédelmi rakétarendszerét, és néhány Mi-17-es helikopterét adta át eddig, keleti szomszédjának. 

A MiG gépek két darab R-60-es passzív infravörös önirányítású légiharc-rakétával adnak (adtak?) készenléti szolgálatot:

_mg_1454.jpg

Cseh Gripen géppár:

_35b1368.jpg

A cseh Gripen QRA (Quick Reaction Alert), két AIM-9M passzív infravörös önirányítású, kis hatótávolságú, levegő-levegő rakétával felszerelve:

_mg_7893.jpg

Nem tudni pontosan hány darab MiG gép üzemképes, de számuk 4-6 közöttre tehető:

_35b8541.jpg

A fotók a szerző felvételei.

süti beállítások módosítása