Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Kiképzés villámlással és mennydörgéssel

2021. január 08. - Levente B.

A németországi Weiden városa mellet diszlokáló 131. Tüzér Osztály, Panzerhaubitze 2000-es típusú önjáró tarackágyún megkezdték az első 8 magyar katona képzését. A Magyar Honvédség 24 db ilyen eszközt rendelt Németországból. Várhatóan az első példányok 2022 februárjában érkeznek meg és kezdik meg az átképzést idehaza.

"Tűz!". A magyarok első lövészete elsütő zsinórral. A lövedék hatalmas lökéshullámmal és nagy robajjal hagyja el a löveg csövet:

panzerhaubitze-2000-mit-leine.jpg

"Egyszerre!" A közeljövőben a magyar tüzérek ismerni fogják a német tüzérek csatakiáltását, ugyanúgy mint a “Panzerhaubitze” szót. A modern magyar páncélos tüzérség bölcsője Felső-Pfalzban kezdődik. Mivel még nincsen magyar nyelven szolgálati szabályzat a modern önjáró 2000-es tarackágyúnak, a katonák így a német szakkifejezéseket tanulták meg. Az első lépés megvan. Három hónap alatt 8 magyar katona fejezte be a tüzér képzést. A magyar katonák tudják, úttörőknek számítanak hazájuk fegyveres erőiben, motivációjuk pedig ennek megfelelően nagy. "Ez tökéletesen működött" mondta a 131. Tüzér Osztály parancsnoka, Sven Zickmantel alezredes. A Tüzér Osztály a 10. Páncélos Hadosztály alárendelt alakulata, mely utóbbi parancsnokság az alsó-frankföldi Veitshöchheim-ben található. 

A töltő pont: a kezelő személyzet a lőszert bemálházza. High-Explosive (HE) repesz-romboló gránátok olíva zöld színűek, a ködgránátok fehér-zöld, és a szükséges hajtóanyag:

aufmunitionieren-der-haubitzen.jpg

A Magyar Honvédség egy teljes páncélos tüzér osztályt szeretne felépíteni és ezzel egyidejűleg leváltani a régi vontatott tüzérséget a német önjáró tarackágyúval. Ezért fontos a magyar tüzér katonák németországi képzése mely egy úgynevezett képzési támogatás keretében történik. A magyarok még januárban visszatérnek Weidenbe és képzést kapnak arra, hogy tüzérfőnökök legyenek, azután pedig szakasz parancsnoki és század parancsnoki tanfolyamon vesznek részt. 

A piros zászló jelzi: a tarack töltve van és készen ál a lövészetre. Az osztály parancsnok, Bartók Barnabás alezredes készen áll a többi katonával egyetemben a fegyver elsütésére:

ausbildergespraech.jpg

Ivo Köhnke őrmester számára ez egy nagyon különleges élmény. Mint a járművezető oktató mondja, a magyarok "nagyon motiváltak, szeretnének tanulni és várják, hogy megkaphassák az új fegyvereket". A sok akadály ellenére, a német oktatókat Magyarországról érkezett tolmácsok segítették, a munkafolyamat a magyarokkal nagyon kellemes volt eddig. A magyarok parancsnoka egy százados volt: Hogyan gyújtják be a lövedéket? Hogyan biztosítjuk a löveget tűzpozícióban a lövéshez, az első elhangzott kérdések egy képzésen, jelenti a szakasz parancsnok. 

A magyar kezelőszemélyzet bemálházza a lőszereket. A magyarok német páncélos egyenruhát hordanak magyar címerrel:

munition.jpg

Három hónap alatt Köhnke és csapata megtanította a magyar tiszteket hogyan kezeljék a tüzérségi lőszert a tarackágyú küzdőterében, valamint a málházás idején. Mivel még nincsen magyar nyelven szolgálati szabályzat az önjáró tarackágyúhoz, a tolmácsoknak improvizálniuk kellett. Hogyan lehet lefordítani a "gyújtás" vagy a "lövedék átviteli kar" szavakat magyarra? A kiküldött 8 magyar katona kiutazás előtt egy nyelvi tanfolyamon vett részt, így jól meg tudják érteni magukat időnként németül, egyszerűen a német szakkifejezéseket használják, továbbá biztonsági szempontok miatt a német vezényszavakat. 

Tűzmegnyitáshoz készen. A négy önjáró tarack tűzpozícióban várja a parancsot:

geschuetzzug.jpg

Novemberben a Grafenwoehr melletti lőtéren végrehajtott éles lövészet volt a fénypontja a 11 hetes kiképzésnek valamennyi részt vevőnek. A katonáknak meg kellett mutatniuk, hogy képesek alkalmazni azt amit megtanultak az előtte lévő hetekben. A képzett magyar tüzérek eddig a szovjet fejlesztésű D-20-as vontatott tarackágyút használták odahaza. Az új páncélos tüzér osztályt Tatán fogják felállítani. 

Elégedetten: a magyar osztály parancsnok, Bartók Barnabás alezredes (középen) két tüzér bajtársával miután közösen elsütötték a tarackágyút:

gruppenbild.jpg

A magyar osztály parancsnok, Bartók Barnabás alezredes és Csombók János ezredes, a Magyar Honvédség Katonai Összekötő Iroda Németország irodavezetője személyesen tekintette meg a képzést november 17-én és 18-án. Mind a ketten elégedettek voltak a látottaktól. Az együttműködés simán megy: "Hálás vagyok a katonáim kiváló kiképzésének és előre tekintek a további közös munkának a német partnereinkkel" mondta Bartók. 

Egy önjáró tarack szimulátor. A katonákat képzik és ellenőrzik mindegyik beosztásban. Az éles lövészetet egy speciális löveggel szimulálják:

ausbildungshalle.jpg

Német kollégája Zickmantel alezredes elégedett azzal a ténnyel, hogy sikeresnek mondható a képzés első része. "Ez volt az első nemzetközi tüzér képzés itt" A weideni katonák már korábban segédkeztek a horvátországi tüzérek képzésében külhonban. A koronajárvány idején a határokon átnyúló képzési programok sajnos nem kivitelezhetőek. Az elején a felkészítési idő rendkívül kevés volt a bevezetett korlátok miatt. "Büszkék vagyunk arra hogy a képzés simán ment a jelenlegi körülmények között" mondta Zickmantel. 

Hétvégi program: Sven Zickmantel (balra) Alezredes, a 131. Tüzér Osztály Parancsnoka, Bartók Barnabás alezredest vezeti körbe Weiden városának piacterén:

wochenende.jpg

"Leleményesség és nagy rugalmasság a német kiképzők részéről eddig nagyon jó szintű képzéshez vezetett." foglalta össze a német parancsnok. A magyar katonákat szívesen látott vendégek Weidenben és otthon érzik magukat a városban és a régióban. A hazai tüzérek elkötelezettsége is segített ebben. Így ők gondoskodtak a magyar bajtársaikról hétvégente, például egy városi sétán Weiden városában. 

Látogatás a Hadsereg Javító Logisztikai részlegén Weidenben: Markus Wolf (jobbra) a bázis vezetője magyarázza az önjáró tarackágyú javításának a menetét:

besuch-heeresinstandsetzungslogistik.jpg

"Jó móka volt" foglalja össze Köhnke és előretekint a következő kurzusra, "ez egy nagyon jó munka". A 131. Tüzér Osztály már eltervezte, hogy folytatja ezt a kiváló együttműködést. A magyar katonák további képzéseket hajtanak végre 2021 első negyedévében. Ez január elején kezdetét veszi. A márciusi záróvizsga után, az egyik tiszt a századparancsnoki tanfolyamra, míg további négy a szakaszparancsnoki tanfolyamra kerül. Nyáron a Weiden tüzérek Magyarországra érkeznek, hogy itt folytassák munkájukat. Júniusban a 131. Tüzér Osztály, parancsoki eleme és egy üteg éles lövészeten vesz majd részt Tatán. 

A www.bundeswehr.de oldalon található, "Ausbildung mit Blitz und Donner" című cikk fordítása. 

süti beállítások módosítása