Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Viperák Magyarországon

2020. szeptember 25. - Levente B.

Amerikai Viperák, Olaszországból, Magyarország felett. A földrajzi bonyolultságot letisztázva, az Egyesül Államok Európában Állomásozó Légierejének (USAFE), az olasz Aviano városa melletti bázison állomásozó 31. Vadász Ezredének, két F-16 "Viper" típusú gépe jött át Magyarországra, hogy részt vegyen a magyar, amerikai, szlovák és román tagországokkal közösen végrehajtott Brave Warrior 2020 nevű gyakorlaton. 

A gépek "száraz", vagyis nem éles fegyver oldást gyakoroltak. A két gép Veszprém felett és a lőtéren eltöltött majd 1 óra után a pápai bázisrepülőtéren landoltak tankolás céljából, majd tértek vissza. 

_35b2660.jpg

_35b2670.jpg

Az első gép. Kicsit nehezen kivehető, de a függőleges vezérsík felső részén egy kis zöld csík jelöli, hogy ez az F-16-os, a 555. Vadász Századhoz tartozik, mely az olaszországi Aviano melletti amerikai bázisról érkezett:

_35b2615.jpg

A második gép érdekessége az úgynevezett "Have Glass V" nevű festés. A még nem teljesen elterjedt de már évek óta létező és több amerikai alakulatnál látott festés, képes a gép radar visszaverő képét csökkenteni azáltal, hogy a festékben mikroszkopikus fémszemcséket kevernek melyek radarelnyelő anyagként funkcionálnak:

_35b2619.jpg

A gépek megpakolva érkeztek. A két póttartály bizony kellett hogy ide eljussanak, plusz feladatot is végrehajtsanak. A szárnyvégeken gyakorló AIM-120 AMRAAM, beljebb a jobb szárnyon egy AIM-9 Sidewinder légiharc rakéták, a másik oldalon pedig, ránézésre egy URIST (USAFE Rangeless Interim Training System) konténer, ami elsőre egy Sidewinder-nek tűnhet. A törzs alsó részén látható egy AN/ALQ-131 ECM (Electronic Countermeasure Pod) - Elektronikus ellentevékenység konténer - melynek feladata a repülőgép észlelési és zavarási képességeinek növelése konfliktus zónában. Előbbre pedig egy Sniper célzó konténer:

_35b2637.jpg

Volt egy Gripen géppár is. Ezen itt, a jobb szárnyon egy AGM-65 Maverick levegő-föld rakéta, minden bizonnyal gyakorló változata került fel:

_35b2623.jpg

"Alacsony" áthúzással búcsú a lőtéri megfigyelőtől:

_35b2663.jpg

_35b2666.jpg

süti beállítások módosítása