Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Hadikikötői vizit

2020. április 08. - Levente B.

Budapest, óbudai része nem a repülőgép spotting mekkája de ennek ellenére szokott fotó téma lenni a levegőben. A COVID-19 járvány idején azonban az ellenkezője mutatkozik, nemcsak a budapesti nagygépes le és vagy felszálló de a kisgépes belföldi égi forgalom is megritkult. Vannak persze kivételes pillanatok, mint ahogy történt elsőként március 31-én. 

Aznap egy igen jellegzetes csattogó hangra lehetett felfigyelni a környéken, és a kis reakció idő miatt nem készülhetett fotó az elsuhanó égi járműről. Bízva a szerencsében, hogy esetleg visszafele is ugyanazt az útvonalat teszi meg, már fényképező eszközzel a kézben várakozva és figyelve. Így sikerült a lenyugvó nap fényében a Magyar Honvédség egyik Mi-17-es helikopterét lefotózni. 

_35b8745.jpg

Pár nappal később került ki egy közlemény, a honvedelem.hu oldalon: 

A Magyar Honvédség Mi-17 helikoptere 2020. március 31-én az MH EUFOR Kontingens állományából – Szarajevóból – 2 katonát szállított haza. Egyikük igazoltan COVID -19 vírussal fertőzött, a másik katona esetében a fertőzés gyanúja merült fel, amely az elvégzett vizsgálatokat követően alaptalannak bizonyult. 

Fotó: Rácz Tünde

20200403_eufor.jpg

Az Óbuda felett elsuhanó helikopter és a cikkben közölt fotón látható gép egy és ugyanaz lehet. Tovább kivesézve a fényképet, ez akár az újpesti hadikikötőben is készülhetett, a háttérben a Pilis-hegység.

Az ördög sohasem alszik jeligével, meg persze hébe-hóba van mit fotózni az égen, immár "betárazva" a fotómasinát, és napközben nyitott ablaknál figyelve napok óta, április 8-án szintén délután újra jött a jellegzetes csattogó hang. 

Felkészülten, ezúttal érkezőben is meglett a helikopter:

_35b9067.jpg

Reménykedve és futtában a Duna partra, hogy ugyanazt az útvonalat repülte. Éppen távozóban a Mi-17-es a kikötő területéről:

_35b9073.jpg

_35b9077.jpg

Irány nyugat:

_35b9083.jpg

A fotót kinagyítva, a bal oldali ülésben lévő személyzet tagja mintha fehér színű védő öltözetben lenne:

_35b9084.jpg

Az áprilisi esemény láttán lehetséges, hogy újra fertőzött, vagy fertőzött gyanús személyeket szállítottak Budapestre a Honvédség helikopterével. Azt egyelőre nem tudni, hogy megint misszióban lévő személyek kerültek e haza. 

süti beállítások módosítása