Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

A 2021. évi tervezett határátlépéssel járó csapatmozgások jegyzéke

2020. december 19. - Levente B.

A 2021. évi tervezett határátlépéssel járó csapatmozgások jegyzékét ismét kiadták a Magyar Közlönyben, melyből képet lehet kapni, hogy mely hazai és külföldi rendezésű gyakorlatokon várható részvétel a Honvédség szárazföldi és légierő alakulatainak. Illetve milyen külföldi csapatmozgások várhatóak. Ezeket átrágva nézzük akkor a dolgokat, előtte fontos megemlíteni, hogy nemcsak a COVID járvány de több más tényező is közrejátszhat ami miatt maga a gyakorlat vagy külföldi gyakorlatok esetében a magyar részvétel fog meghiúsulni. 

_35b2332-2.jpg

Az első oldalon a szemnek kevésbé izgalmas gyakorlatok vannak felsorolva, bár a KNBSZ mint felelős végrehajtó már enged következtetni bizonyos dolgokra. 

mk_20_278-20.jpg

A következő táblázatban a STEADFAST JUPITER I–II nevű gyakorlat, 150 fő részvétele emelhető ki, mely a NATO Response Force (NRF) keretében fog megrendezésre kerülni északon. A II. negyedévben ismételten hazánk lesz a vendéglátója a BLACK SWAN különleges műveleti gyakorlatnak. 

_35b8079.jpg

mk_20_278-21.jpg

Már az első táblázatban a NEWFIP (RAMSTEIN GUARD) elektronikus hadviselési gyakorlat kiemelkedik a maga 300 fő létszámmal. A NEWFIP (NATO Electronic Warfare Force Integration Period) a múltban eddig Kecskeméten került megrendezésre, a helyi MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományával és a kitelepülő győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel közösen. Most úgy tűnik Szlovénia is résztvevő lesz. 

Az AIR FIELD MANAGEMENT / keresztkiszolgálás gyakorlat szintén a légierő részvételével fog lezajlani. Ennek az lesz a feladata, hogy a külföldi szövetséges nemzetek repülőgépeinek fogadása során, a különböző típusú vadászgépek földi kiszolgálását ismerheti meg a hazai állomány és viszont a magyar gépeket egy másik fogadó nemzet. Itt nincsen egyetlen nemzet se megnevezve ez majd az idő előrehaladtával fog kiderülni. 

A tavaly elmaradt NATO TIGER MEET légierő harcászati gyakorlat most remélhetőleg megrendezésre kerül Portugáliában. 

_35b8869.jpg

Jó pár további légierős gyakorlat van tervben, ezek közül kiemelendő a NATINAMDS (NATO Intergrált Lég- és Rakétavédelmi Rendszer) légi C2 gyakorlatok, a Szlovéniában tervezett ADRIATIC STRIKE, (JTAC/CAS) de ott van a COMBINED JOINT PERSONNEL RECOVERY STRATEGIC COURSE AND EXERCISE (CJPRSC) mely 2015-ben a pápai bázis repülőtér volt a vendéglátó. Ez utóbbi egy több nemzeti kutató mentő gyakorlat, mely főleg forgószárnyasokkal hajtanak végre. 

A MULTINATIONAL AIR GROUP felkészítések a kecskeméti Gripen alakulatot fogja érinteni minden bizonnyal kint Németországban. A European Defence Agency (EDA) / HOT BLADE helikopteres gyakorlata Portugáliába tér vissza. Korábban 2018-ban volt megtartva a déli országban az EDA szervezésében, ami azt is jelenti, hogy a 2020-as Holland-Belga SWIFT BLADE-t nem fogják pótolni. A 60 fő adhat következtetni, hogy technikai eszközzel is jelen leszünk. 

Az igazi meglepetés a European Tactical Airlift Programme – Training (ETAP-T) szállító repülőgép gyakorlata, melynek 500 fős tervezett létszáma igen komolynak tűnik. Magyarország mellett Franciaország és Hollandia van felsorolva, bár ez nem egyértelmű, hogy eme három nemzet résztvevő vagy rendező ország lesz. 

Az EDA Helikopteres kiképzések (Helicopter Tactical Instructor Course, Helicopter Exercise Program, Multinational Helicopter Traing Centre) és az EDA Air Transport Fleet pedig a portugáliai eseményhez lesznek köthetőek. 

mk_20_278-22.jpg

Szerbiában lesz az érdekes elnevezésű RESOLVE NATO gyakorlat 160 fő tervezett részvétellel. Az elmúlt években már többször is kisebb létszámú katonai erővel részt vettünk Szerbiában rendezett gyakorlatokon. 

Első alkalommal mennek az Egyesült Államokba nagyobb létszámmal magyar katonák, hogy a US OHNG (US Ohio Nemzeti Gárda) XCTC gyakorlat (MORNING STAR) keretében vegyenek részt. A Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda több mint negyedszázada ápol jó együttműködő kapcsolatot. 

mk_20_278-23.jpg

Rendszeres résztvevője a Honvédség a SLOVAK SHIELD V4 harcászati és a TOXIC VALLEY gyakorlat SICA/SIBCRA vegyivédelmi gyakorlatoknak. 2021-re is tervben vannak. 

_35b0514.jpg

A listában található még magyar–amerikai KM/RL közös kiképzés és felkészítés illetve Magyar–belga KM/RL közös kiképzés és felkészítés. 

Tervezve van egy Air to Air Refueling Recurrency Training vagyis légi utántöltési gyakorlat a kecskeméti alakulatnak. A német–magyar H145M helikopteres közös kiképzés és harcászati felkészítés pedig a szolnoki helikoptereseket fogja érinteni. A merevszárnyú csapatnak még ott lesz a LION EFFORT vadászrepülő gyakorlat Svédországban, illetve egy USA–HUN közös légierő felkészítési rendezvény is. Itt az Egyesült Királyság is meg van említve. 

mk_20_278-24.jpg

A GBR–HUN közös légierő felkészítési rendezvények mely létszámban és az esemény leírásában arra enged következtetni, hogy azonos lesz a USA–HUN közös légierő felkészítési rendezvények eseménnyel. Ez azt jelentheti, hogy akár egy angol-amerikai-magyar közös légi gyakorlat is kisülhet ebből. 

TACTICAL LEADERSHIP PROGRAM (TLP21) harcászati szintű nemzetközi repülő képzés a spanyolországi Albacete melletti katonai bázison szokott megrendezésre kerülni évente négyszer különböző nemzetek részvételével. Magyarország másodjára venne részt rajta. 

Meglepő olvasni az ANATOLIAN EAGLE légierő gyakorlatot. Eddig Magyarország nem vett részt rajta technikai eszközökkel, minden képen érdekes lehet, főleg úgy hogy az utóbbi időben több arab ország légiereje is részt vett rajta. 

_35b2493.jpg

A BRAVE WARRIOR harcászati gyakorlat minden évben megrendezésre szokott kerülni, idén két nemzet lesz a házigazda. 
mk_20_278-25.jpg

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred az IRON CAT hadihajós gyakorlat keretében Szerbiában fog részt venni. 

_mg_5340.jpg

Várható egy komolyabb létszámú Magyar–Holland–Amerikai közös FTX (öfni/műszaki) gyakorlat. De a lenti felsorolásban további nagyobb létszámú műszaki gyakorlatok is megtalálhatóak. 

Kiemelendő még a AIR WOLF HUNTING Regionális Légi Kutató-mentő gyakorlat, ez a Gyöngyös melletti Pipishegyen szokott lenni. Újabb érdekesség az ARCTIC CHALLENGE repülő harcászati gyakorlat, mely létszámát tekintve ez is azt sugallhatja, hogy légi technikával leszünk jelen. Korábban a Puma század nem vett részt ezen a gyakorlaton, melyet az észak-európai országok szoktak szervezni. 

3000 fővel van tervezve a DEFENDER EUROPE gyakorlat sorozat (SWIFT RESPONSE, TROJAN FOOTPRINT, SABER GUARDIAN). ez valószínűleg több országban lesz egyszerre megtartva.  

mk_20_278-26.jpg

Több országgal köztük két szomszédos állammal közösen van tervezve a SAVA STAR / többnemzeti (tartalékos) harcászati gyakorlat. 

Megint több a légierő haderőnem számára tervezett gyakorlat van felsorolva. A DEU Joint Force Air Component 2023, (JFAC) légierő nemzetközi felkészítési / kiképzési rendezvényei, a Csehországban megrendezésre kerülő AMPLE STRIKE, (JTAC/CAS), vagy a két hazai BLUE SKY 2021, TURUL PARTNER 2021 többnemzeti gyakorlat. 

_35b5658.jpg 

A szárazföldet érintő magyar-szlovén-olasz Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force . MLF) gyakorlatai is megtalálható a listában, és a HUN–USA közös kiképzése a STEPPE ARCHER

A horvátokkal közösen egy Magyar–horvát IN&OUT repülőkiképzési gyakorlat van tervezve. 

mk_20_278-27.jpg

Holland térítéses harcászati gyakorlat arra enged következtetni, mint ami volt 2016-ban amikor a holland erők nagy létszámban érkeztek egy több hetes éleslövészetre hazánkba. Az 1000 fős létszám is ezt támasztja alá. 

mk_20_278-28.jpg

mk_20_278-29.jpg

süti beállítások módosítása