Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Mi-8 Helikopter Komplex Szimulátora - RepTár

2020. július 14. - Levente B.

Különleges repüléstörténeti emlékkel gazdagodott a RepTár gyűjteménye. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison szolgálta a kiképzést Magyarország egyetlen Mi-8 helikopter szimulátora, mely a személyzet vezetéstechnikai (navigáció, helyzetmeghatározás, hajtóművezérlés, helikopter rendszereinek kezelése) feladatainak oktatását és gyakorlását szolgálta az összes repülési üzemmódban.

A fenti mondatokat egy emailben kaptam pár hónapja a RepTár sajtóosztályától. A folyamatosan bővülő múzeum egy igen érdekes és ritka kiállítási darabbal gazdagodott az év elején. 

Комплексный тренажер вертолета=Komplex Helikopter Szimulátor. Az orosz szavak kezdőbetűi után KTV Mi-8 szimulátornak nevezték:

_mg_8097.jpg

_mg_8098.jpg

_mg_8096.jpg

A leírtak szerint a szimulátor a Szovjetunióban gyártották és 1984-ben került a szolnoki katonai repülőtérre. A szimulátor feladata volt, hogy a különböző repülési feladatokat (felszállás, leszállás, függés, stb.) gyakorolni tudja a személyzet. Arra is lehetőség volt, hogy biztonságos körülmények között lehetett a különböző vészhelyzeti esetekre alkalmazható műveletsorokat elsajátítani. A KTV Mi-8 2019-ig működött a bázison, majd 35 év szolgálat után kivonásra került. 

A szimulátor még bent a bázison. (fotó: Nagy András)

nagy_andras_szolnok.jpg

Bal oldalt felismerhető a Mi-8-as fülkéjének részlete, melyet hidraulikus munkahengerekre építettek rá:

_mg_8118.jpg

_mg_8117.jpg

A hidraulika szivattyú nagy nyomású része 240 báron üzemelt, erről ment a kabin mozgatása. A kisnyomású rész 80 báron üzemelt, erről ment pl. a fülkében található botkormány, lábpedál. Közel 300 liter hidraulika folyadék kellett a mozgatáshoz:

_mg_8116.jpg

A fotón egy kitalált repülőtér és körzetének makettje látható. Jobb oldalt középen a fel és leszállópálya látható. E fölött mozgott a kamera, melynek képét egy vetítő rendszer jelenítette meg a fülke elé kifeszített vásznon:

_mg_8099.jpg

Folyók, utak, épületek, és a távolban a repülőtér. A térkép alsó és felső részén tükrök segítségével tudták virtuálisan növelni a teret. Az egészet nagy teljesítményű izzókkal világították meg:

_mg_8100.jpg

Nem egy laptop méret...a szimulátor vezérlésében egy analóg számítógép segített. Valósághűen tudta a különböző üzemmódoknak megfelelően, a hajtómű és forgószárny fordulat zaját is generálni:

_mg_8101.jpg

_mg_8102.jpg

Sebesség-függés...bedőlés...bólintás:

_mg_8103.jpg

Főkapcsoló: 

_mg_8104.jpg

_mg_8105.jpg

Az instruktor pultból lehetett nyomon követni a repüléseket. A fülke műszerei ide is be voltak építve. Azon felül itt tudták előidézni a különböző vészhelyzeteket és ellenőrizni a személyzet reakcióját:

_mg_8108.jpg

A pult melletti volt az úgynevezett kiíró szerkezet. Az elülső részre az útvonalat hátul a magasságot rajzolta egy vonalas rajzra:

_mg_8106.jpg

_mg_8107.jpg

Fel a szimulátorba:

_mg_8109.jpg

_mg_8110.jpg

És belülről:

_mg_8112.jpg

süti beállítások módosítása