Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Hawk Strike 2020 - Újdörögd

2020. március 06. - Levente B.

Az amerikai 3. Harci Helikopter Dandár , az Európába átdobott rotációs erők részeként a kontinensen gyakorlatozik a szövetséges államokban. 2020. február 24 — március 06. között a Dandár támogatásával Magyarországon, valós repülési és éleslövészeti feladatok végrehajtásával egybekötött gyakorlatot hajtottak végre. Ennek egyik mozzanata volt az újdörögdi Romvárosban végrehajtott feladat.

Hawk Strike 2020 nevű gyakorlat, egy hibrid, aszimmetrikus környezetben megvalósuló, az államhatár megerősítését az erők fokozásával biztosító, légiszállítású, légiroham végrehajtása.

Magyar Honvédség részéről elsősorban az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH Bakony Harckiképző Központ, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái vesznek részt a gyakorlatokon.

A bemutató során:

Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, rohamlövész osztaga hibrid, aszimmetrikus környezetben megvalósuló, az államhatáron átsodródott fegyveres csoport felszámolását célzó légiroham gyakorlatot hajtott végre.

Ez megfelelő lehetőséget nyújt a saját, illetve partner alegységek kiképzési céljainak elérésére, valamint nemzetközi és nemzeti vonatkozásban is erősíti az együttműködési képességet. A magyar-amerikai harcászati szintű együttműködés képességének fejlesztése kiterjed a különleges műveleti képesség, a légi vezetés-irányítás, valamint a befogadó nemzeti támogatás területeire is.

A légirohamot végrehajtó alegység támogatását a terület lezárásával egy - korábban szintén légi úton átcsoportosított - lövésszázad biztosítja. A feladatuk az elrejtőzött idegen fegyveres csoport elmenekülésének megakadályozása. A kiképzési esemény közben mentési feladat is van (MEDEVAC), mely jelen esetben egy sérült katona kiemelése harci környezetből egy HH-60 Black Hawk helikopter segítségével.

A légirohamban résztvevő technikai eszközök:
- Boeing CH-47 Chinook amerikai tandem-rotor elrendezésű, kéthajtóműves, nehéz szállítóhelikopter.
- UH-60 Black Hawk amerikai felségjelzésű helikopter, valamint ezen típus légi sebesültszállító változata, a HH-60. Felhasználás: harcászati csapatszállítás, elektronikus hadviselés, légi mentés, légideszant hadműveletek.
- Mi-24 magyar felségjelzésű harci helikopter.

süti beállítások módosítása