Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

US Army helikopterek a Duna parton

2020. február 24. - Levente B.

Amerikai Army (Szárazföldi haderő) két Black Hawk típusú helikoptere tett egy-egy leszállást a budapesti XIII. kerületben, a Marina Parton. A hivatalosan is kijelölt heliportot időnként szokták használni, bár katonai mozgás nem a megszokott látvány erre. Az ajtókon is szépen látható sebesült szállításra kialakított gépek személyzetei, február 24-én gyakorolták be a kijelölt helyszín megközelítését.

A gépek a magyar-amerikai közös gyakorlat során sebesülést szerző katonákat hoznák fel Budapestre, hogy itt lássák el a Honvéd Kórházban. Ám, hogy ne legyenek meglepetések és a személyzet már ismerősen érkezzen a helyszínre, egy "bejárással" szemrevételezték a helyszínt. 

Az első HH-60M alváltozatú gép, a Duna felől érkezett, az ajtóból kilóg a személyzet egyik tagja, segítve a pilótákat az ismeretlen helyszín megközelítéséhez:

_35b8115.jpg

A gép orrában az éjszakai kutató-mentéshez és repüléshez szükséges FLIR torony látható:

_35b8117.jpg

A háttérben a Duna Pláza épülete:

_35b8157.jpg

A kép felső részén látható, hogy a gép rotor szele felkavarta a talajport. A másik probléma a kerítés, mely innen jól kivehető, ám akkor ott a pilótának ez nem biztos hogy ilyen egyértelmű annak fizikai mérete:

_35b8163.jpg

Kis várakozás után a gép felszállt:

_35b8182.jpg

Majd balra el:

_35b8186.jpg

A második gép érkezik:

_35b8214.jpg

A United States Army (Egyesült Államok Szárazföldi Hadsereg) felirat kiolvasható. A gép önvédelmi berendezései közül az infracsapda szóró az ARMY szó alatt található. Ettől jobbra látható "doboz" a lézeres besugárzásjelző. A farok résznél pedig a rakéta indítási jelzők, illetve a radar besugárzás jelzők láthatóak:

_35b8229.jpg

_35b8236.jpg

Ez a gép is északnak emelkedett el:

_35b8246.jpg

_35b8250.jpg

süti beállítások módosítása