Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Utasterminál átadása Pápán a bázisrepülőtéren

2019. november 26. - Levente B.

Utasforgalmi terminált adtak át az MH Pápa Bázisrepülőtéren még a nyár előtt. Az elmúlt időszakban nagy fejlődésnek és változásnak indult bázisrepülőtér arculata évről évre változott a közelmúltban, ez év áprilisban egy újabb épülettel bővült a bázis. 

_35b0099.jpg

_35b0081.jpg

Pápa nemcsak a reptéren állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing – HAW) révén bonyolít le forgalmat, de a NATO szövetséges országok gépeit is kiszolgálja.

Főleg akkor amikor egy-egy nagyobb gyakorlatot szerveznek hazánkban. Erre volt is példa 2017-ben amikor 11 db C-130-as Hercules légiúton szállított több száz katonát bulgáriai és romániai „célokhoz”. Az ide érkező személyek és katonák könnyebb és gyorsabb ki és beszállításához létesített utasterminál a hazai Gesztelyi Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. kivitelezésében készült el és került ünnepélyes átadásra.

Kettős funkciója veszélyességi időszakban biztosítja a megerősítő erők, katonák, felszereléseik, eszközeik fogadását. Ezen időszakon kívül megfelelő feltételeket teremt az MH Pápa Bázisrepülőtérre érkező és távozó repülőgépek utasainak és poggyászainak gyors kezeléséhez. Az épület méretét annak befogadóképessége határozta meg, ez a szám 2000 fő / 24 óra és egyszerre 400 fő kiszolgálására képes. Az épület egyes szerkezeti és egészére nézve megfogalmazott elvárás volt, a költséghatékony megvalósítás, illetve a gazdaságos üzemeltetés, valamint a fenntartási költségek minimalizálása. Eme elvárások határozták meg a legkorszerűbb gépészeti rendszerek kialakítását és a teljesen visszafogott építészeti megjelenést. A terminál 41x47 méter alapterületű tömbjének északi oldalához csatlakozik a poggyász kezelő 7x33 méter alapterülettel. Az épület keleti részén két raszternyi 41x16 méter területen, az emeleti részen kerültek elhelyezésre az állandó személyzet, valamint 400 utas fogadására és indulás esetére a 200 fős várócsarnok.

A földszinten a terminál alapvető működéséhez szükséges rendeltetésű helyiségek vannak kialakítva. Az emeleti irodahelyiségeket és a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló helyiség csoportot kívülről nyíló lépcsőn keresztül, míg az emeleti utasváró a földszintről nyíló lépcsőn keresztül érhető el. A tartószerkezeti váz alapja, előregyártott vasbeton kehely alap, mely monolit vasbeton tömb alapokon nyugszik. Az alapozás teherátadását a talajnak 7 méter mély cölöpözés biztosítja. Az épület alapozása télen kezdődött el, magas talajvíz állásnál így a talajvízszint süllyesztésére is szükség volt, mely az alapozási munkáknál folyamatos volt.

Az épület felmenő szerkezete előregyártott vasbetonváz, a homlokzati falak és födémek szerelt acélanyagok. A padló a funkciótól függően simított beton, greslap vagy PVC. Az épületben komfort szellőzés is készült a helyiségek funkciójújának megfelelő friss levegő cserének a biztosítására. A külön szerver szoba hűtését is biztosítják. Az elektromos hálózat tekintetében az épületben alacsony energia felhasználású világítás került kiépítésre. És az épület építésével egy időben egy új transzformátor állomás is kiépült az terminál szomszédságában.

_35b0003.jpg

Belépve az épületbe hamar feltűnik, hogy nem különbözik az ország, és így a világ bármely hasonló funkciójú és méretű utastermináljától. Ugyanúgy beépítésre került minden olyan berendezés ami biztosítja egy reptéri utasforgalmi terminálnak a működését. Így megvalósításra került a hangos tájékoztató és utasító rendszer, központi órarendszer, központi műholdas TV rendszert, a csomag rendszer informatikai hálózata, indulási és érkező utastájékoztató rendszer. A terminálban komplett felügyeleti és rádiórendszer van. A biztonságtechnikai rendszer a kivitelezéstől kezdve többször áttervezésre került az igények miatt. Az épület körül új komplett úthálózat lett kialakítva. 

_35b0026.jpg

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter aki szintén jelen volt az átadáson így fogalmazott:

Jóleső érzéssel beszélek a jelenről és a jövőről, hiszen ez a 21. századról szól és nem befejezett ez a munka amit most itt látunk. Természetesen ez a terminál ez igen, hisz átadásra került, de azért itt a gurulóutaknak a megszélesítése, a kifutópálya meghosszabbítása és sorolhatnék még jó néhány dolgot ami ránk vár. Annak érdekében, hogy valóban itt egy nagyon is korszerű nagyon modern és alkalmazható repülőteret és repülőbázist tudhassunk magunknak. Hiszen ez a repülőtér nemcsak a Honvédség érdekeit szolgálja hanem nemzetközi NATO érdekek tükrében végzi feladatát.

_35b0016.jpg

_35b0027.jpg

A bázisnak a jövőben biztosítania kell a NATO szövetséges elvárásokat amelyet jelenleg is a Nehéz Légiszállító Ezred állományával hajtanak végre. Nem elhanyagolható tény, hogy az Ezred állománya, a személyzetek akik a C-17-es gépeket repülik nemcsak NATO tagállamok katonái alkotják. A két alapító ország Finnország és Svédország nem NATO tagok, ahogy a Honvédelmi Miniszter fogalmazott, így nemcsak egy NATO feladat, hanem sokkal inkább egy szövetséges feladatról van szó.
A terminál megvalósulásával a missziós feladatokra induló katonák érkezése és indulása is modernebb és kényelmesebb körülmények között fog végbemenni.

Felvarrók sűrűje....

_35b0005.jpg

_35b0006.jpg

_35b0025.jpg

Dr. Benkő Tibor jobb oldalt vágja át a szalagot:

_35b0034.jpg

Utána a teljes épület részt bejárták megtekintették:

_35b0054.jpg

Érkező oldal, útlevél és vámvizsgálat:

_35b0080.jpg

Csomagszállító szalag:

_35b0081.jpg

Így köszönti a reptér az érkező utasokat/katonákat:

_35b0099.jpg

_35b0100.jpg

A távolban a C-17-es javító hangár látható:

_35b0101.jpg

Az apron üres, a Szállító Ezred gépei úton vannak valahol a világban:

_35b0102.jpg

A régi hangárok közül pár még megvan. Ezeket többnyire raktárként funkcionálnak mára:

_35b0121.jpg

_35b0124.jpg

_35b0127.jpg

Egy fiktív menetrend, bár valós cél állomásokkal a jövőre nézve:

_35b0132.jpg

Az épület részére elkészített parkoló:

_35b0134.jpg

A főbejárati rész:

_35b0137.jpg

_35b0138.jpg

süti beállítások módosítása