Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Kecskeméti életképek a júniusi melegben

2021. június 10. - Levente B.

Egyedül az eső és a havazás állítja meg a fotóst, hogy kocsiba üljön és a kecskeméti bázis mellett fényképezze a repülőgép mozgásokat. A jó meleg az csak kitartóbbá teszi. Két napnyi digitális anyag most itt egy bejegyzésben. 

A légvédelmi készenléti szolgálat gépei gyakorló riasztásra emelkednek, a szárny végeken egy-egy éles rakétával:

_35b0245.jpg

_35b0249.jpg

Tovább

18 év - véget ért az afganisztáni misszió

2021 áprilisában döntött a NATO és szövetségesei, hogy 20 év jelenlét után kivonják csapataikat Afganisztánból. Az ázsiai országban több ezer magyar katona fordult meg a 18 év során, több alakulattól. Az ország az egyik, ha nem a legveszélyesebb hely volt ahol magyar katona megfordult misszióban. Lehet érveket felhozni, vitázni arról, mit hogyan ért el a NATO vagy éppen nem, de az kijelenthető, hogy azon magyar katonák akik kint voltak rengeteg tapasztalattal térhettek haza, amit semmilyen szimulátor vagy hazai gyakorlat nem tud pótolni, helyettesíteni. 

Június 8-án az utolsó magyar katona is elhagyta Afganisztánt és tért haza az esti órákban Magyarországra egy Airbus A319-es fedélzetén. Eme alkalomból a Honvédség parancsnoka köszöntötte a hazatérteket a földön.

De még előtte a sajtó képviselőinek volt lehetőség egy másik Airbusból légi felvételeket készíteni a haza érkező gépről és a légvédelmi készenléti szolgálat gépeiről melyek bekísérték a bázisra a szállító gépet. 

A 605-ös oldalszámú Airbus A319-es gép, mely a "fényképező" repülőgép volt azon a napon:

_35b0683.jpg

_35b0695.jpg

Tovább

Valami régi, de mégis új

Az a jó az egész napos spotterkedésben, hogy a várakozással teli időben bizony érhetik meglepetések az embert. Bár a személyes tapasztalatokon megtanult le és felszállási időpontok igen jó támpontokat tudnak adni arra, hogy mikor is kell a kerítés mellett állni, a köztes idők is esemény dúsak vagy mondhatni élmény dúsak tudnak lenni. 

Kecskemét bár a merevszárnyú légi eszközök hazája, sűrű vendégek szoktak lenni a szolnoki forgószárnyas huszárok. 

A jól ismert Mi-24-es hang és sziluett láttán még mindig tud dolgozni az adrenalin. Egy meleg júniusi napon, a 720-as Mi-24V típusú helikopter, jobb fordulón a kecskeméti küszöbnél. Első blikkre is feltűnő volt a gép jobb szárnyán található világos színű eszköz.

_35b0291.jpg

A fenti "doboz" hamar kitűnik a gép sötét színéhez képest. Közelebbről megnézve - már amennyire a digitális zoom engedi - jellege alapján, ez minden bizonnyal egy légi sugárfelderítő konténer. 

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, Mi-24-es helikoptereinek volt/van egy kevéssé tárgyalt képessége, ez pedig a légi sugárfelderítés. A 21. század egyik kihívása lett az ABV védelem és az ABV felderítés (Atom-, Biológiai-, Vegyi-). Hazai fejlesztésben sikerült rendszeresíteni a 2000-es évek elején, az említett helikopter típusra egy olyan konténert mellyel a levegőből lehetséges a megelőzés és a felderítés vegyi illetve atom baleset idején. 

A 24-es típus több éves leállásával a fenti képesség elveszni látszott, ám tavaly szeptemberben újra előkerült a technika és egy gyakorlat keretében alkalmazták is. A korábban rendszeresített konténer és a mostani felfedezés között, szemmel látható eltérés van nemcsak a színe miatt. 

_35b0315.jpg

A korábban rendszeresített konténer fotója (Forrás: gammatech.hu)

labv.jpg

Jól látható különbségek vannak a két eszköz között, ami feltételezi, hogy valami új került rendszerbe, vagy csapat próbára a szolnoki alakulathoz. 

A 720-as helikopter egy második kör után távozóban:

_35b0319.jpg

Amerikai vizit Kaposújlakon

A Defender Europe 21 gyakorlat keretében nagy számú és különböző típusú amerikai helikopterek voltak jelen Szolnokon és Kecskeméten, illetve a már bezárt taszári katonai repülőtéren is mint előretolt felfegyverző és üzemanyagtöltő pont. Az amerikaiak rendkívül nyitottak szoktak lenni a befogadó nemzet civil lakossága felé. És bár a múltban kevésbé volt hasonló esemény, most egy szombati napon négy darab helikopter pár órára elérhető közelségbe került a Kaposvár környéki lakosság számára, a kaposújlaki repülőtéren. 

Az esemény során így a helyieknek és persze a távolabbról érkezőknek megadatott, hogy jobban megismerjék a gyakorlaton résztvevő technikát és a kezelő személyzetet. 

Az érkező gépek a távolban, előtérben a helyi radarszázad egyik modernizált P-37-es lokátora: 

_35b9849.jpg

_35b9859.jpg

Tovább

Nyári hangulatú üzemnap Kecskeméten

Június első két napján ismét kitárta a kapuit, immár a szélesebb érdeklődőknek a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. Ezúttal 80 fő térhetett vissza vagy léphetett első alkalommal a bázis betonjára a kora reggeli órától, egészen a késő délutáni üzemzárásig. A helyi Gripen flotta mellett egy-egy forgószárnyas eszköz is megmutatta magát, az első keddi napon. 

A Juliet Apron-ról indulva és oda visszaérkezve több körben 4 db Gripen indult el napi feladatára (+1 gép mindig tartalékban volt). Kísérőinknek hála több szögből és pozícióból rengeteg felvétel készülhetett. A nap zárásaként Majerik Máté főhadnagy demo pilóta, hosszú szünet után ismét legyakorolhatta bemutató programját. 

_35b8553.jpg

_35b8697.jpg

_35b8735.jpg

Tovább

Kamerával a hidegháborús égen #1

A második világháború után, 1946-tól megnövekedett az igény az Egyesült Államok részéről, hogy saját légi felderítő alakulatai képesek legyenek a kelet-európai országok és a Szovjetunió körül, illetve azok fölött felderítési céllal mély berepüléseket végrehajtani. Kezdetben már létező gépeket alakítottak át erre a feladatra, de a követelmények gyorsan meghaladták ezek képességeit, és a koreai háború kitörése eltökéltté tette az amerikai vezetőket egyre jobb és gyorsabb gépek beszerzésére.

 Az első RB-57A (SN 52-1426) (U.S. Air Force archív):

u_s_air_force_the_first_rb-57a_sn_52-1426.jpg

Tovább

Swift Response 2021 - Pápa

A Swift Response 2021 gyakorlat célja szerint, egy fiktív konfliktus keretében gyorsreagálású légideszant erőket telepítettek előretolt bázisokra (jelen bejegyzés esetében Pápa), majd ott felkészülve éjszakai bevetésre indultak a kijelölt célterületekre. A magyarországi eseményekkel párhuzamosan, de nem egy időben, az amerikai 82. Légi Szállítású Hadosztály Észtországba, a lengyel 6. Légi Szállítású Dandár Romániába, a pápai bázisrepülőtérről pedig az Európában állomásozó amerikai 173. Légi Szállítású Dandár Bulgáriába dobta át erőit. Utóbbi esetben a Cheshnegirovo (Чешнегирово) melletti katonai repülőteret kellett elfoglalni, hogy az rövid időn belül a saját erők gépeit képes legyen biztonságosan fogadni.  

Pápáról 1100 katona és a szükséges felszerelések áttelepítése került végrehajtásra a gyakorlat keretében. A Swift Response 21 a DEFENDER-Europe 21 több nemzeti gyakorlatba lett bekötve. 27 nemzet, 30000 katonája vett részt a DEFENDER gyakorlaton, szimultán 30 helyszínen és egy tucat országban.

A Swift Response célja az Egyesült Államok európai parancsnokságának azon képességének érvényesítése, hogy készenléti erőket küldjön egy kijelölt területre, miközben előmozdítja a légi átjárhatóságot a NATO szövetségesei között és demonstrálja a Globális Reagáló Erők stratégiai alkalmazását.

A gyakorlat során a pápai Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing) C-17-es gépei mellett, a tengerentúlról érkezett további C-17 és C-130 Hercules gépek segítették a műveletet.  

A 173. Légi Szállítású Dandár katonái a pápai betonon készülnek. Piros sapkában a "parachute rigger"-ént nevezett személyek láthatóak. Magyarul az ejtőernyős szolgálat emberei, akik képzettségük révén hajtogathatnak, javíthatnak és előkészíthetnek ejtőernyőket:

_35b0603.jpg

A háttérben az amerikai Légimozgékonysági Parancsnokság, 446. Légiszállító Ezredének (McChord Légibázis, Washington Állam) C-17-es gépét készítik fel a repülésre:

_35b0615.jpg

Tovább

Budaörsi kitérő Gyulára

Budaörsre tett kitérőt a Magyar Honvédség három darab H145M típusú helikoptere. Egy nagyobb delegáció érkezése után a gépek végül Békéscsabára mentek, majd onnan már "négy keréken" mentek át Gyulára az Airbus Helicopters Hungary alkatrészgyártó üzemének bokrétaünnepségére. Ez a nálunk kevésbé ismert hagyomány szerint akkor szokták ünnepelni, amikor egy építkezés során a készülő épület/épületegyüttes vagy épület komplexum - jelen esetben a csarnok vasbeton szerkezete - tartószerkezetének legmagasabb pontját elérik.

Jelen bejegyzésben csak a budaörsi pillanatok megörökítése történt meg.

_35b9616.jpg

A Széchenyi-hegyi adótorony a háttérben:

_35b9617.jpg

Tovább

Helikopteres és merev szárnyú kiképzések, repülések - Szolnok, Kecskemét

Komolya, mozgalmasa élet zajlik időnként a Honvédség szolnoki és kecskeméti bázisán. Szolnokon igazi típus kavalkádot lehet megcsípni. A régi szovjet/orosz típusok mellett, az új nyugati helikoptereket lehet már inkább lencsevégre kapni. Ezek mellett a Zlin kiképző gépek szokták a köröket róni a bázis fölött és körül. 

Kecskeméten a szerencsések a Gripenek mellett a bázis szállító flottájából csíphet el egy-egy gépet. 

Az alábbi bejegyzésben, több nap fotó és videó termése jött össze.

_35b8398.jpg

_35b8437.jpg

Tovább

Mi-24 éleslövészet a Bakonyban

Helikopteres éleslövészetet tartott április 19-21 között a Magyar Honvédség, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állománya és technikája, a bakonyi lőtéren. A Mi-24P típusú harcihelikopterek a kiírt napokon, délutánonként 30 mm-es gépágyúikat alkalmazták a földi célok leküzdésére.  

Mi-24P a lőtéri irányra fordul:

_35b9336.jpg

Az április 20-ai események videó formátumban:

Egyszerre két Mi-24-es tartózkodott a lőtéri zónában, majd a földi repülési irányítók által kijelölt célokra felváltva nyitottak tüzet, 30 mm-es, GSh-30-2K típusú gépágyúikkal:

_35b9323.jpg

süti beállítások módosítása