Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Vác Honvédelmi Nap - 2024.04

2024. április 15. - Levente B.

Először rendezték meg Vácot, a Honvédelmi Napot, április 13-án, szombaton, a Piarista Kilátó Központ melletti Anzelm kertben. Aki kilátogatott, az élőben láthatta a a Magyar Honvédség láncos technikáját, köztük a legújabb beszerzést, a Leopard 2A7HU harckocsit. Egyes járművekbe fel lehetett mászni, megtapogatni, beülni, de ezen kívül is voltak dolgok ami érdekelhette a kicsiket és nagyokat. 

img_6016.jpg

img_6013.jpg

Tovább

Tesztelésre érkezett a Millenium

Április 12-től néhány hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik, az egyik magyar részre gyártott, brazil fejlesztésű Embraer KC-390 Millenium katonai szállító-repülőgép. A PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott gép, 2024. február 8-án repült első alkalommal, a brazíliai Gaviao Peixoto repülőtéren, a gyártó Embraer otthonában.

_mg_9404.jpg

Tovább

Tavaszi programok a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban

2023. nyarán „Űrkabin landolt a RepTárban“, azaz a Szojuz-35 űrhajó, eredeti parancsnoki kabinja, amellyel Farkas Bertalan visszatért az űrből. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum szoros együttműködésében megvalósuló különleges időszaki kiállítást, a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították, így 2025. december 31-ig látogatható. gepek_reptar_15.jpg

2024. március 15. Nemzeti ünnep

Március 15-én, a nemzeti ünnepre való tekintettel a belépés díjmentes a RepTárba. A látogatók megtekinthetik a Szojuz-35 űrkapszula parancsnoki kabinját, amellyel Farkas Bertalan visszatért az űrből.

A meglévő élményelemek mellett (Pilótapont, 4D Mozi, MiG-29 szimulátor, 3D karika) beülési lehetőséget kínálnak, a Pilótapont+ megvásárlásával a következőkbe: MiG-21, JAK-52, Szojuz-35 űrkabin replikája, KTV Mi-8, Tomika és a MiG-21 fülke.

Az érdeklődők 14:00 órától a „Különleges események a Szojuz űrrepülések történetéből“ című szakmai előadáson vehetnek részt a konferenciateremben, Szaniszló Zsolt előadásában.

Az egyéni látogatók 11:30 és 15:00 órakor kezdődő díjmentes tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg a RepTárral.

2024. március 28 – április 7. Tavaszi szünet a RepTárban

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum a tavaszi szünetben is várja az érdeklődőket, családokat.

Március 28-án, beszállókártya vásárlásával egy különleges gépbe engednek betekintést, amelybe más alkalomkor nincs lehetőség. Ezen a napon újra megnyitják a Li-2T (Teve) szállítórepülőgépet, időjárás függvényében.

2024. március 30. – Országos Gaming Expo a RepTárban

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum 3. alkalommal biztosít helyszínt az Országos Gaming Exponak, Magyarország legpörgősebb gamer roadshowjának. A rendezvény minden vármegyeszékhelyre ellátogat, így Szolnokra is 2024. március 30-án.

A rendezvény mindenki számára díjmentes, csupán regisztrációhoz kötött, amit akár a helyszínen is meg lehet tenni. A gaming roadshow lehetőséget biztosít, hogy az érdeklődők kipróbálják magukat különböző videojátékokban, társasjátékokban, videójátékos kompetencia felmérésben, egyéb fizikai aktivitást igénylő játékokban. Szórakoztató és szakmai részről műsorvezetők, e-sport szakértők és influencerek gondoskodnak, így mindenki megtalálja azokat a területeket, amelyek miatt érdemes kilátogatni az Országos Gaming Expo szolnoki állomására, ahol ezen a napon a RepTár élményelemei is díjmentes próbálhatóak ki.

tavaszi_szunet.jpg

További információ: www.reptar.hu

Lop-nór titka - Kémkedés a kínai atomprogram után

Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság egykori teljhatalmú vezetője 1956-ban úgy látta, hogy hazájának biztonsága és presztízse érdekében atomfegyverek birtokába kell jutnia. Az 1957. október 15-ei védelmi technikai egyezményben a Szovjetunió megígérte, hogy átadja Kínának egy atombomba és egy ballisztikus rakéta tervrajzait, illetve azok működő prototípusát és a hozzájuk kapcsolódó adatokat.

Pillanat fotó az első kínai termonukleáris robbantásáról, bal oldalon a Nap látható:

pillanat_foto_az_elso_termonuklearis_robbantasarol_bal_oldalon_a_nap_lathato.jpg

Tovább

Az argentin Aermacchi MB–339-es gépek története - Csata a Falkland-szigetekért 1. rész

A falklandi háborúban az Aermacchi MB–339-es volt Argentína egyetlen olyan sugárhajtású gépe, amely közvetlenül a szigetekről repült. Az összes hasonló kategóriájú argentin repülőgép az anyaországi légibázisokról kényszerült üzemelni, ami jelentősen korlátozta harci képességüket. 

292892033_784048586099378_7486557831202222137_n-ezgif_com-webp-to-jpg-converter.jpg

Tovább

Új vállalatba szervezi drónvédelmi képességeit a 4iG csoport

ÚJ VÁLLALATBA SZERVEZI DRÓNVÉDELMI KÉPESSÉGEIT A 4iG CSOPORT

A drónfejlesztési és drónelhárítási képességek szétválasztása az új piacokra lépés lehetőségeit is növeli

  • RAC Antidrone Zrt. néven drónvédelmi technológiai társaságot alapít a 4iG Nyrt., a 4iG Csoporthoz tartozó Rotors & Cams Zrt., valamint Jászai Gellért magántőkealapja, az iG TECH.
  • Az 4iG várakozásai szerint a jövőben jelentősen növekedhetnek a piaci igények a drónok kontrollját biztosító precíziós technológiák iránt.
  • Az RAC Antidrone autonóm repülésre képes eszközök ellen kínál légtérellenőrző és légtérvédelmi megoldásokat az ipari, közlekedési, a védelmi és civil szférának.
  • Az új társaság az elérhető legmodernebb technológiák integrációja mellett, hazai tudásbázison alapuló egyedi fejlesztésekkel és speciális innovációs tevékenységgel kíván megjelenni a hazai és nemzetközi piacon.

Tovább

Katonai statikus bemutató - Városliget, 2023 augusztus

Augusztus 20-án, mondhatni immár állandó programként van jelen a légi parádé az ünnep alkalmával, a Városliget-ben ugyanekkor minden évben, a Magyar Honvédség szárazföldi hadereje, egy statikus bemutatót tart az érdeklődők számára. Idén is emberek ezrei látogattak ki Budapest szívébe, ahol nemcsak magyarok, de a hangok alapján, nem kevés külföldi is érdeklődött a magyar haderő iránt.  

Gidrán 4x4, MRAP kategóriájú katonai jármű:

img_4467.jpg

Leopard 2A4, harckocsi:

img_4468.jpg

Tovább

RepTár Piknik - 2023. szeptember 02.

Zárjuk együtt a nyarat a RepTár 7. születésnapján, a RepTár Pikniken!

piknik_2023_fb.jpg

A meglévő élményelemek mellett (4D mozi, MiG-29 szimulátor, a Jak-52, MiG-21 és Szojuz-35 Pilótapont, 3D karika, Csúszópálya) számos különleges program várja a látogatókat.

Beszállókártyával különleges gépekbe engednek betekintést, amelyekbe más alkalomkor nincs lehetőség. Ezen a napon megnyílnak a Mi-8; Mi-4 helikopterek valamint a Li-2T „Teve“ csapatszállító gép is.

A Darumadár adta fantasztikus, repülés élményét, idén is mindenki díjmentesen élheti át. Madártávlatból, több tíz méteres magasságból csodálható meg a RepTár és környéke.

A nap folyamán többször beindításra kerül egy AS-62 típusú repülőgépmotor, amely típus, az An-2-es repülőgépben, azaz az Ancsában működött.

A Vagonszínpadon egy gyermekelőadás szórakoztatja a kisgyermekes családokat. A Ládafia Bábszínház, Az ördög kilenc kérdése című előadását kényelmes nyugágyakon, színes napernyők árnyékában tekinthetik meg.

A RepTár udvarán lézerharc pályán játszhatnak gyermekek, felnőttek, amely tökéletes helyszíne a csapatszellem, a gondolkodás és a vezetési készség fejlesztésének.

Első alkalommal, egy különleges fegyverkiállítás lesz megtekinthető a Reintex Kft. együttműködésével a Hangár Galériáján. A "tucat" fegyverek mellett, a prémium szegmensbe tartozó és történelmi, klasszikus I. és II. világháborús darabokat is bemutatnak a közönség számára.

176. születésnapját ünnepli a valamikori pályaudvar fogadóépülete, az Indóház, ma Magyarország legrégebbi állomásépülete, jelenleg a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum fogadóépülete. Budapest - Nyugati pályaudvarról a MÁV Rail Tours nosztalgia szerelvénye érkezik Szolnok vasútállomásra, majd, az idén 60 éves NOHAB mozdony húzza be a RepTár mögötti vágányra, amelynek várható időpontja 11:45.

netre21.jpg

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár standjánál katonák jelenlétében kipróbálható, milyen egy vadászgépet irányítani a YAW2 VR szimulátoron keresztül. Emellett érkeznek a Katonai Toborzók, az RC Tank Fórum képviselői és a Drónpilóták Országos Egyesülete is.

Repülős és drónos csillámtetoválás készíthető a színezőkkel teli gyermeksarokban.

A belépés a RepTárba megváltott belépőjeggyel látogatható.

További információk: www.reptar.hu

Az Egyesült Államok Hadseregétől kapott megbízást az Airbus

2023. augusztus 25., Arlington, Virginia – Az Egyesült Államáok Hadseregétől nyert el megbízást az Airbus, az európai gyártó a légierő kötelékében szolgáló, MEP (Mission Equipment Package) felszereléssel ellátott helikopterek korszerűsítésére.

max1200.jpg

A haderő részét képező nemzeti gárda biztonsági és támogató zászlóalj az Airbus Helicopters H145-ös típusán alapuló UH-72A Lakota típusú helikopterek képességeit a gyártó 27,8 millió dolláros megbízás keretében javíthatja. A modernizálás során a nappali és éjjeli műveletek végrehajtásához szükséges felszereléseket is cserélik: továbbfejlesztett interfészek, új monitorok és fedélzeti küldetésirányítási rendszer, egyéb rendszerfejlesztések és mozgó térkép is kerül a fedélzetre.

A MEP-felszereléssel ellátott UH-72A-kat kifejezetten a Nemzeti Gárda misszióinak végrehajtására tervezték. A helikoptereket egyebek közt belföldi műveletekben kábítószercsempészés felderítésében és határbiztonsági feladatok ellátásban használják.

A haderő flottájában jelenleg 107 ilyen helikopter szolgál szerte az Egyesült Államokban, a szerződés keretében 50 példányt korszerűsítenek. A forgószárnyasokat az Airbus Columbusban, Mississippi államban található helikoptergyártó üzemében fogják átalakítani, ahol 2006 óta több mint 480 UH-72A és UH-72B Lakotát gyártottak az amerikai hadseregnek.

Scott Tumpak, az Airbus Defence and Space katonai üzletágának alelnöke a szerződés elnyerésével kapcsolatban azt mondta, a modernizálás után a pilóták jobb képességekkel és fejlett funkciókkal rendelkező helikopterekkel hajthatják végre az egyre nagyobb kihívásokat tartogató missziókat, a Lakota pedig a Nemzeti Gárda egyik legfontosabb eszköze lesz.

A szerződést az Airbus U.S. Space & Defense fogja kezelni, amely világszínvonalú műholdas, lézeres kommunikációs, rotoros és merevszárnyú megoldásokat kínál a legösszetettebb amerikai védelmi, biztonsági, űr- és hírszerzési követelmények kielégítésére.

Fotó: US Army. Az Airbus Hungary sajtóközleménye. 

Elkezdődhet a ProTAR védelmi alkalmazása

  • Sikerrel teljesítette utolsó tesztrepüléseit a világpiacon is egyedülálló, magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgép, a fejlesztés ezzel véget ért
  • A kötelékrepülésre is képes célanyag-drónok első megrendelőiket várják
  • A ProTAR rendszer továbbfejlesztése is napirenden van

Utolsó tesztrepüléseit is sikeresen teljesítette a ProTAR, ezzel hivatalosan is lezárult a célanyag-drón rendszer két és fél éves fejlesztési szakasza. A Magyar Honvédség megrendelésére fejlesztett célanyag-rendszer a magyar védelmi ipar legkiválóbb fejlesztéseinek sorában világviszonylatban is különleges, sugárhajtású drón, amely első megrendelőit várja. A hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott pilóta nélküli repülő rendszer akár 500 km/órával is képes kötelékben repülni, segítségével valós körülmények között szimulálhatóak a támadó repülőgépek.

_mg_4908.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása