Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

vitéz nemes MOLNÁR LÁSZLÓ EMLÉKNAP

2024. július 26. - Levente B.

Augusztus 7-én, vitéz nemes Molnár László halálának 80. évfordulóján, tervezetten a halála időpontjában, 10:24-kor három Gripen vadászgép fog elhúzni az állomásnál lévő emléktábla felett, majd egy fordulóval a bánfalvi Hősi Temetőben lévő sírja felett. Az állomás előtt, 9:00-tól hagyományőrző kitelepülés lesz, légvédelmi szirénával. A repülők áthúzása után az emléktábla koszorúzásával zárul a megemlékezés.
Augusztus 10-én, szombaton, 10:00-tól a bánfalvi Hősi Temetőben lesz koszorúzás a sírnál, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár pilótáival közösen.

image_2.jpeg

 A videóban Gripen kötelék 2:42-től...valami hasonlóra lehet majd számítani:

Szolnok repülési múzeum (RepTár) nyári programajánló

2024. június 22.

Múzeumok Éjszakája – Éjszakai bevetés a RepTárban

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, azaz idén június 22-én rendezik meg.

A RepTár mindenki számára tartogat izgalmakat, élményeket és felfedezni valót: 16:00 órától díjmentes belépéssel várják a látogatókat. Ezen az éjszakán lehetőség nyílik beülni olyan kiállított repülőgépekbe, melyekbe a hétköznapokon nincs lehetőség, egy éjszakai kincskeresős játék segítségével pedig bebarangolható a múzeum 6 hektáros területe. A családokat, kisgyermekeket, gyereksarok várja, ahol repülős kifestők, századjelvény és repülős csillámtetoválás készül.

gepek_reptar_15.jpg

18:00 órától egy múzeumpedagógus kolléga bemutatja a RepTárat.

19:00 órától szakmai előadás kezdődik az Indóház épület konferenciatermében, Óvári Gyula: Űrrepülőgépek múltja, jelene, jövője címmel.

20:00 órától több csoportban 30 perces zseblámpás éjszakai tárlatvezetések indulnak, ahol érdekes legendákra is fény derül. Az estét még hangulatosabbá teszi az Indóház fényfestése és néhány repülőgép különleges fényű megvilágítás. A RepTár egyéb élményelemei, 4D mozi, szimulátor, 3D karika késő estig foglalhatóak, illetve az Ajándékbolt és a RepTár Bisztró éjfélig várja a látogatókat.

2024. augusztus 10.

RepTár Drone Day

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a RepTár Drone Day, egy nap, ami csak a drónokról, a repülésről és az innovációról szól.Egész napos programmal várja a látogatókat a RepTár Drone Day. A múzeum élményelemein kívül számos érdekes bemutatókkal készülnek a kiállítók: katonai, mezőgazdasági, rendőrségi és civil drónok, drónszimulátorok, kiállított repülőglépek és helikopterek között lavírozó drónok és minden, amit a drónrepülésről tudni kell.

 Augusztus 31. RepTár Piknik

Piknikezz a repülőgépek árnyékában!

A RepTár 8. születésnapja alkalmából számtalan családi és szakmai program várja az érdeklődőket.

A meglévő élményelemek mellett (4D mozi, MiG-29 szimulátor, a Jak-52, MiG-21 és Szojuz-35 replika Pilótapont, 3D karika, Csúszópálya) számos különleges program várja a látogatókat.

További információk: www.reptar.hu

ELM–2084 lokátor átadása - Magyar Honvédség

Június 7-én átadták, a Magyar Honvédség új, ELM–2084 (más jelölés szerint EL/M-2084) többfunkciós, három dimenziós (3D) AESA technológiájú lokátorát. Az eszköz a jövőben a régi szovjet/orosz eredetű, még rendszerben lévő, de modernizált lokátorokat fogja felváltani. Az izraeli IAI/ELTA cég által fejlesztett lokátort, az ismert Vaskupola (Iron Dome) nevű, légvédelmi rakétarendszerhez fejlesztették ki. A Honvédség által megrendelt eszközök gyártását, a Rheinmetall Canada végezte. Taktikai radarként, az ELM 2084 egy mobil rendszer, amely a radaregységből, parancsnoki modulból, hűtőegységből és áramfejlesztőből áll. 

_mg_9851.jpg

_mg_9972.jpg

Tovább

Beugróként a kenguruk földjén - Phantom-történetek a nagyvilágbó

1963 októberében az ausztrál kormány bejelentette, hogy a még fejlesztés alatt álló General Dynamics F–111-es Aardvark harcászati vadászbombázó repülőgépet vásárolja meg a kiöregedő English Electric Canberra bombázók helyére. Az új gépre a személyzet kiképzése 1968-ban kezdődött el, ám 1969-ben már látható volt, hogy az F–111-esek nem érkeznek meg 1974 előtt, mivel a típus végszerelésekor strukturális és gyártási hibákléptek fel. 

10580844_1717453885145603_8860528420175653287_o.jpg

Tovább

Bemutatkoztak a horvát Rafale vadászgépek - búcsú a MiG-21-től

Május 11-én, a zágrábi nemzetközi repülőtéren megtartott nyílt napon láthatta a nagyközönség első alkalommal a horvát légierő legújabb, francia gyártású Dassault Rafale típusú harci repülőgépét. Az esemény egyben egy búcsú is volt a szovjet/orosz fejlesztésű MiG-21-től. Bár utóbbi gép még elvileg néhány hónapig repülni fog, és valamikor a nyár végén fogják végleg kivonni. 

_mg_0842.jpg

_mg_9708.jpg

Tovább

MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred helikopteres mementó

Szolnok, Pápa és Kecskemét után, az idei évben Szentkirályszabadja-Veszprém is megkapta a repülős emlékművet. Az itt diszlokáló és 2004-ben megszűnt MH 87. Bakony Harci Helikopter Ezred alakulatnak és jogelődjeinek állít emléket. A Mi-24D típusú helikopter, a 005-ös gép festését és oldalszámát kapta meg. A gép azonban soha nem szolgált a magyar légierőben. A helikopter, az NDK légierejében szolgált, majd nemsokkal az újraegyesítés után, több társával együtt Magyarországra érkezett, közülük csak néhánynak adatott meg a lehetőség, hogy újra repüljön. 

Most, ha csak szimbolikusan is, a gép még egyszer és utoljára a levegőbe emelkedhetett.

_mg_1097.jpg

Tovább

Vác Honvédelmi Nap - 2024.04

Először rendezték meg Vácot, a Honvédelmi Napot, április 13-án, szombaton, a Piarista Kilátó Központ melletti Anzelm kertben. Aki kilátogatott, az élőben láthatta a a Magyar Honvédség láncos technikáját, köztük a legújabb beszerzést, a Leopard 2A7HU harckocsit. Egyes járművekbe fel lehetett mászni, megtapogatni, beülni, de ezen kívül is voltak dolgok ami érdekelhette a kicsiket és nagyokat. 

img_6016.jpg

img_6013.jpg

Tovább

Tesztelésre érkezett a Millenium

Április 12-től néhány hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik, az egyik magyar részre gyártott, brazil fejlesztésű Embraer KC-390 Millenium katonai szállító-repülőgép. A PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott gép, 2024. február 8-án repült első alkalommal, a brazíliai Gaviao Peixoto repülőtéren, a gyártó Embraer otthonában.

_mg_9404.jpg

Tovább

Tavaszi programok a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban

2023. nyarán „Űrkabin landolt a RepTárban“, azaz a Szojuz-35 űrhajó, eredeti parancsnoki kabinja, amellyel Farkas Bertalan visszatért az űrből. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum szoros együttműködésében megvalósuló különleges időszaki kiállítást, a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították, így 2025. december 31-ig látogatható. gepek_reptar_15.jpg

2024. március 15. Nemzeti ünnep

Március 15-én, a nemzeti ünnepre való tekintettel a belépés díjmentes a RepTárba. A látogatók megtekinthetik a Szojuz-35 űrkapszula parancsnoki kabinját, amellyel Farkas Bertalan visszatért az űrből.

A meglévő élményelemek mellett (Pilótapont, 4D Mozi, MiG-29 szimulátor, 3D karika) beülési lehetőséget kínálnak, a Pilótapont+ megvásárlásával a következőkbe: MiG-21, JAK-52, Szojuz-35 űrkabin replikája, KTV Mi-8, Tomika és a MiG-21 fülke.

Az érdeklődők 14:00 órától a „Különleges események a Szojuz űrrepülések történetéből“ című szakmai előadáson vehetnek részt a konferenciateremben, Szaniszló Zsolt előadásában.

Az egyéni látogatók 11:30 és 15:00 órakor kezdődő díjmentes tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg a RepTárral.

2024. március 28 – április 7. Tavaszi szünet a RepTárban

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum a tavaszi szünetben is várja az érdeklődőket, családokat.

Március 28-án, beszállókártya vásárlásával egy különleges gépbe engednek betekintést, amelybe más alkalomkor nincs lehetőség. Ezen a napon újra megnyitják a Li-2T (Teve) szállítórepülőgépet, időjárás függvényében.

2024. március 30. – Országos Gaming Expo a RepTárban

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum 3. alkalommal biztosít helyszínt az Országos Gaming Exponak, Magyarország legpörgősebb gamer roadshowjának. A rendezvény minden vármegyeszékhelyre ellátogat, így Szolnokra is 2024. március 30-án.

A rendezvény mindenki számára díjmentes, csupán regisztrációhoz kötött, amit akár a helyszínen is meg lehet tenni. A gaming roadshow lehetőséget biztosít, hogy az érdeklődők kipróbálják magukat különböző videojátékokban, társasjátékokban, videójátékos kompetencia felmérésben, egyéb fizikai aktivitást igénylő játékokban. Szórakoztató és szakmai részről műsorvezetők, e-sport szakértők és influencerek gondoskodnak, így mindenki megtalálja azokat a területeket, amelyek miatt érdemes kilátogatni az Országos Gaming Expo szolnoki állomására, ahol ezen a napon a RepTár élményelemei is díjmentes próbálhatóak ki.

tavaszi_szunet.jpg

További információ: www.reptar.hu

Lop-nór titka - Kémkedés a kínai atomprogram után

Mao Ce-tung, a Kínai Népköztársaság egykori teljhatalmú vezetője 1956-ban úgy látta, hogy hazájának biztonsága és presztízse érdekében atomfegyverek birtokába kell jutnia. Az 1957. október 15-ei védelmi technikai egyezményben a Szovjetunió megígérte, hogy átadja Kínának egy atombomba és egy ballisztikus rakéta tervrajzait, illetve azok működő prototípusát és a hozzájuk kapcsolódó adatokat.

Pillanat fotó az első kínai termonukleáris robbantásáról, bal oldalon a Nap látható:

pillanat_foto_az_elso_termonuklearis_robbantasarol_bal_oldalon_a_nap_lathato.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása