Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Adriatic Strike 2022

2022. június 10. - Levente B.

Tizedik alkalommal rendezték meg Szlovéniában az Adriatic Strike nemzetközi Joint Terminal Attack Controller (JTAC) - előretolt repülésirányító - gyakorlatot. Az egy hetes, több száz fős és 25 nemzet részvételével lezajlott gyakorlat fő bázisa, ahogy eddig is, a szlovéniai Cerklje ob Krki repülőtér volt. A részt vevő gépek többsége innen hajtotta végre a feladatát, az ország nyugati részében kijelölt légterekben, de volt pár technikai eszköz mely a ljubljanai nemzetközi repülőtérről indult és érkezett vissza. 

A gyakorlat nyitó napja, az első nap előtti vasárnap volt, amit egy bázis nyitott kapukkal kötöttek össze az érdeklődő lakosság felé. Sajnos az időjárás ebben az évben nem volt a látogatók pártján, ám eme negatív behatás ellenére, volt miért kiutazni. 

Szlovén PC-9-es kötelék a levegőben, az előtérben, a részt vevő nemzetek néhány technikája:

_mg_3425.jpg

Tovább

Rádiófelderítő Neptunok Kína felett

A Project Cherry keretében a CIA, a Központi Hírszerző Ügynökség kérésére 1954 végén öt P2V típusú gépet vontattak át a Lockheed Skunk Works részlegébe, hogy P2V-7U változatra alakítsák át azokat SIGINT, azaz rádióelektronikai hírszerzési feladatok végrehajtására. A folyamat során sötét tengerkék színt és USAF feliratot, valamint RB–69A típusjelölést kaptak. 

Neptune, tajvani színekben:

p2v_tajvanon_forras_rocaf.jpg

Tovább

Tajvani pilóták az észak-jemeni légierőben

A Sivatagi Projekt

1962. szeptember 26-án az Abdullah asz-Szallál által vezetett és Nasszer egyiptomi elnök által támogatott puccsban megdöntötték az újonnan megkoronázott Muhammad al-Badr jemeni királyt, és elfoglalták a fővárost, Szanaát. Az események után kikiáltották a Jemeni Arab Köztársaságot, ezzel pedig kitört az észak-jemeni polgárháború.

F-5-ös egyiptomi színekben, ami végül jemenbe került - Forrás Philli Dave archív

72-74jemen-1.jpg

Tovább

Május 21 - nyílt nap a győri laktanyában

Hosszas kihagyás után, bár tavaly végül szeptemberben került megrendezésre, ismét májusban került sor a hagyományos győri laktanya nyílt napnak. A kora reggeli esőzés nem adott jó kedvet a dolognak, de szerencsére kapu nyitásra már elállt az égi áldás. 

A helyi MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred technikájának bemutatója mellett, a szolnoki helikopteres és a tatai harckocsizók is jelen voltak. Sőt! Egy perc erejéig az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis két Gripen típusú több célú vadászgépe is beugrott a nap folyamán. De az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár is egy sátornyi eszközzel érkezett. 

Ezen kívül a légvédelmi alakulat dinamikus bemutatóval örvendeztette meg a kilátogatókat. Illetve magángyűjtők, fegyveres és helikopteres relikviáit is meg lehetett tekinteni. 

A jó időnek köszönhetően több ezren látogattak ki a szombati napon. 

2K12 Kub közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakéta rendszer technikai eszközei:

_mg_2500.jpg

Az előtérben egy Mistral Command Post (MCP). Hátul az a nagy tányér, egy SzT-68UM háromdimenziós felderítő rádiólokátor:

_mg_2508.jpg

Tovább

120 mm-es aknavető éles lövészet a Bakonyban

Az amerikai 2. páncélos-felderítő ezred (2d Cavalry Regiment), 4. zászlóaljának, Nemezis nevű százada érkezett hazánkba, hogy a Bakonyban található lő és gyakorlótéren, önállóan és a magyar féllel közösen gyakorlatozzanak. 

A Stryker, 8×8-as, gumikerekes páncélozott lövészszállító harcjármű-család több változata is látható volt, a bakonyi tájban:

_mg_2287.jpg

_mg_2290.jpg

Tovább

Laktanyai nyílt nap Győrben - Május 21

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 2022. május 21-én, szombaton kitárja a Pálffy Miklós laktanya kapuit a honvédelem iránt érdeklődők előtt. A szervezők 9:00-14:00 óra között színes és tartalmas programokkal várják a látogatókat az ingyenes eseményen.

Bár a programok döntő többsége állandó, két Nyílt Nap sosem lehet egyforma. Idén nem csak a földön, hanem a levegőben is zajlani fognak a bemutatók. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisnak köszönhetően egy Airbus H145M többcélú katonai helikopterből végrehajtott ejtőernyős ugrás is a kiemelt programok részét képezi, és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS 39 GRIPEN típusú vadászrepülőgépei is tiszteletüket fogják tenni a Pálffy Miklós laktanya felett.


A rendezvény programja

09:00 Megnyitó, ünnepélyes zászlófelvonás, díszlövés egy 85 mm-es légvédelmi löveggel
10:00 Tata Helyőrség Zenekar koncertje
11:00 Dinamikus harcászati bemutató az ezred katonáinak részvételével és GRIPEN áthúzással
12:00 Ejtőernyős ugrás és helikopter bemutató
12:30 Várakozni Tilos zenekar koncertje
13:30 Technikai eszközök látványos elvonulása
14:00 Zászlólevonás
281617389_370818485085388_8310474543546031735_n.jpg

Forrás: www.facebook.com/raketaezred

Az U–2-esek kevésbé ismert küldetései

Miután Koreában elcsendesedtek a fegyverek, az Egyesült Államok a világ azon országaira összpontosított, ahol a kommunizmus kezdett szárba szökni. Így vált Ázsia egy titkos háború hadszínterévé, s került az Egyesült Államok és a CIA figyelmének középpontjába Indonézia és Tibet.

Lockheed U-2:

u-2_2.jpg

1957-ben Amerika-barát elnök nyerte meg a Fülöp-szigeteki választást Diosdado Macapagal személyében, így az Eisenhower amerikai elnök vezette kabinet inkább Indonéziának szentelt időt, ahol Sukarno elnök elindította az úgynevezett irányított demokráciát. Sukarno úgy gondolta, a nyugati vezetési minta nem felel meg országa számára, és Kína, valamint a Szovjetunió felé kezdett közeledni. Korábban zavargások törtek ki, és nemzetiségi problémák is nehezítették az indonéz elnök helyzetét, ezért 1957. szeptember 25-én Eisenhower engedélyt adott a CIA-nak, hogy minden eshetőséget vegyen számba az ellenzék támogatására. A hadsereg és a politikai vezetők egy része 1958-ban Szumátra szigetén forradalmi kormányt alakított. Erre Sukarno válaszul légi és tengeri blokád alá vonta Szumátra és Celebesz szigetét. Miután a CIA a kezdetektől benne volt a felkelés támogatásában, a kormányerők folyamatos megfigyelése céljából a Japánban állomásozó U–2-es különítményt áthelyezték a Fülöp-szigetekre. Hogy ne kelljen az elkészült fényképeket „utaztatni”, egy fotókiértékelő csapat mellett egy előhívó labor is áttelepült a Clark légibázisra.

Tovább

Ferenc József Föld

A koreai háború idején a szovjetek Tu-4-es (az amerikai B-29-es bombázó szovjet változata) gépeket telepítettek északon Gyikszon település mellé, amely a Tajmir-félsziget északnyugati csúcsán, a Jeges-tengerhez tartozó Kara-tenger partján található. Félve egy esetleges egyirányú nukleáris csapástól, az amerikai legfelsőbb vezetés tudni szerette volna, hogy a hasonló fekvésű Ferenc József-földön a szovjetek létesítettek-e vagy terveznek-e repülőteret kiépíteni nagy távolságú bombázógépek fogadására.

Boeing RB-50E (forrás USAF):

boeing_rb-50e_forras_usaf.jpg

Tovább

Ismét fent északon

1956 nyarán a Németországban települő U-2-es különítmény több mélységi berepülést hajtott végre a keleti blokk, köztük Magyarország és a Szovjetunió felett, egy esetben pedig egészen Moszkváig is elrepült az egyik Lockheed gép. Miután az amerikai vezetés előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a szovjetek látják és követni tudják a földről az U-2-est, az elnök végül leállította a felderítő repüléseket, de a gépek ekkor még Európában maradtak.

A Lockheed U-2-es gépe (fotó Luckheed Martin):

7.jpg

Tovább

Magyar gépre, önvédelmi rendszert

Egy repülőgép, főleg ha nagy és lassú, annak egyik legnagyobb fenyegetése a földről érkező, föld-levegő rakéták jelentik, azon belül is, az egyszerű kezelhetőségű, hordozható légvédelmi rakétarendszerek, amelyekkel szembeni védelem, kiemelkedően fontos

2021 augusztusában a Magyar Honvédség szállító repülőgép flottájának két Airbus A319-es gépe indult el Afganisztánba, hogy segítse a NATO kimenekítést. Erről most nem mélyebben írva, csupán megemlítve, de azt még hozzátéve, hogy a gépek egy igen veszélyes zónában teljesítettek több feladatot. Azt is fontos megemlíteni, hogy a gépek semmilyen önvédelmi rendszerrel nem rendelkeztek, ennek apropója abból adódik, hogy ezen gépek a civil szférából érkeztek, így logikusan nem volt önvédelmi jelző vagy ellen tevékenységi rendszer gyárilag beépítve.

Érzékelők és ellen tevékenység egy podban egy szélestörzsű gépen:

amps_en_lr-8.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása