Katonai témák, fotókkal kiegészítve

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Haditechnika, földön, vízen, levegőben

Valami régi, de mégis új

2021. június 09. - Levente B.

Az a jó az egész napos spotterkedésben, hogy a várakozással teli időben bizony érhetik meglepetések az embert. Bár a személyes tapasztalatokon megtanult le és felszállási időpontok igen jó támpontokat tudnak adni arra, hogy mikor is kell a kerítés mellett állni, a köztes idők is esemény dúsak vagy mondhatni élmény dúsak tudnak lenni. 

Kecskemét bár a merevszárnyú légi eszközök hazája, sűrű vendégek szoktak lenni a szolnoki forgószárnyas huszárok. 

A jól ismert Mi-24-es hang és sziluett láttán még mindig tud dolgozni az adrenalin. Egy meleg júniusi napon, a 720-as Mi-24V típusú helikopter, jobb fordulón a kecskeméti küszöbnél. Első blikkre is feltűnő volt a gép jobb szárnyán található világos színű eszköz.

_35b0291.jpg

A fenti "doboz" hamar kitűnik a gép sötét színéhez képest. Közelebbről megnézve - már amennyire a digitális zoom engedi - jellege alapján, ez minden bizonnyal egy légi sugárfelderítő konténer. 

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, Mi-24-es helikoptereinek volt/van egy kevéssé tárgyalt képessége, ez pedig a légi sugárfelderítés. A 21. század egyik kihívása lett az ABV védelem és az ABV felderítés (Atom-, Biológiai-, Vegyi-). Hazai fejlesztésben sikerült rendszeresíteni a 2000-es évek elején, az említett helikopter típusra egy olyan konténert mellyel a levegőből lehetséges a megelőzés és a felderítés vegyi illetve atom baleset idején. 

A 24-es típus több éves leállásával a fenti képesség elveszni látszott, ám tavaly szeptemberben újra előkerült a technika és egy gyakorlat keretében alkalmazták is. A korábban rendszeresített konténer és a mostani felfedezés között, szemmel látható eltérés van nemcsak a színe miatt. 

_35b0315.jpg

A korábban rendszeresített konténer fotója (Forrás: gammatech.hu)

labv.jpg

Jól látható különbségek vannak a két eszköz között, ami feltételezi, hogy valami új került rendszerbe, vagy csapat próbára a szolnoki alakulathoz. 

A 720-as helikopter egy második kör után távozóban:

_35b0319.jpg

süti beállítások módosítása